Айтос
Животът в айтоското село Дрянковец се раздвижи
TразмерT

Нова църква, къщи за гости, бебета и интерес към имотите бележат началото на дрянковската 2020 година

Дали заради новата църква, или заради двете нови къщи за гости и третата, която се кани да строи руски гражданин, от известно време животът в малкото айтоско село Дрянковец видимо се раздвижи. Интерес има и към имотите, цените им скачат, разказват местните. Сега повече деца щъкат по дрянковските улици, може би защото кметският наместник Севие Пехливанова продължава да се бори с демографската криза. Материалният стимул за младите родители е скромен, но определено резултати има.

Преди Севие да бъде избрана за кмет на селото през 2015 година, в Дрянковец не изплакваше и по едно бебе годишно. Кметицата не остана безразлична към многогодишната тенденция за застаряване на Дрянковец, и още преди пет години категорично заяви, че ще възнаграждава с лични 100 лева всяка дрянковска майка с новородено на ръце.

Вече е петгодишна традицията Пехливанова да честити рожбите лично, и спазвайки обещанието си, да носи в дома на младите майки специален поздравителен адрес и паричната премия. На родителите кметицата благодари, че подмладяват селото и споделя с тях желанието си да чува повече детска глъч.

Тези дни Севие Пехливанова отново имаше повод за радостна визита - този път в дома на младата Зейнеб Пехливан, за да й честити третия син – Миран. „Радвам се, че селото ни взе да младее. Раждат се деца, купуват се парцели и къщи, има вече къде да посрещаме и туристи", не без гордост коментира за „Народен приятел“ дрянковската кметица.

Тази седмица разтропаната дама организира и първият общоселски празник за 2020 година. Пехливанова събра жените в селото на ритуал и трапеза за Бабинден. За първи път в селото беше организиран и конкурс „Баба с най-много деца, внуци и правнуци". Първото място заслужи баба Мийрем с три деца, четирима внуци и четирима правнуци. На второ място се класира баба Фийдес с три деца и седем внуци. „Да са живи и здрави и много да ви радват. А догодина да прибавите по още един внук и правнук в семействата", бяха пожеланията на Пехливанова.

От пет години дрянковлии вдигат наздравици заедно на всички календарни, местни, християнски и мюсюлмански празници. Но и заедно се трудят доброволно, за да е по-чисто и подредено селото им. Имат обща цел и девиз, който следват: „Дрянковец - чисто и зелено село!". И благодарят на кмета Васил Едрев, че има грижа за селото и подкрепя морално и материално всяка местна инициатива.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кадрови проблем в Айтос, трима напускат болницата
Айтозлия оглавява новия Национален експертен щаб за коронавируса
Общински съвет - Айтос ще заседава на закрито
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.