Айтос
Жители на айтоско село дариха средства за сондаж в Непал
TразмерT

Осигуриха питейна вода за селище на границата с Индия

 

Звучи невероятно, но е самата истина - с финансовата подкрепа на жителите от айтоското село Тополица беше изграден сондаж за питейна вода на хиляди километри от България - в Непал, в селище, на границата с Индия, в което местните изпитват огромно затруднение с осигуряването на питейна вода.

За да си осигурят живителната течност, непалците трябва да я извличат от десетки метра под земята, а според стандартите - сондажите са особено скъпи. Снимки, изпратени от благодарните жители на непалското селище, показват мястото на сондажа и потеклата вода, на която се радва и малки, и големи.

До сондажа е поставена и плоча, с благодарност към дарителите от село Тополица, Община Айтос. От написаното на плочата става ясно още, че сондажът е направен със средствата, събрани от жителите на Тополица, общо 1400 лв., научи „Народен приятел“ от организатора на дарителската инициатива Мюмюн Халил. Стана ясно още, че кампанията, на която откликнаха тополчани, е на Главното мюфтийство, в която се включва и Районният мюфтия на Айтос, Селятин Мухарем.

Интересен факт е, че според преброяване от 2001 година, в Непал съжителстват 30 етнически групи. 80,6% от населението изповядва индуизма, който е официална религия в страната, и това я прави единствената индуистка държава.

Следващата дарителска акция, в която отсега планират да участват тополчани, ще е за осигуряване на средства за питейна вода в Африка. И това няма да е нито втората, нито последната благородна инициатива, която жителите на селото охотно подкрепят. Благодарение на сърцатите местни хора, днес младежите в Тополица имат чисто нова фитнес зала, в едно от читалищните помещения. 1000 лв. от дарения осигурили на младежите възможност за занимания със силов спорт, разказва още Халил.

Друга традиционна кампания на Главното мюфтийство за подпомагане на деца сираци също среща разбиране в айтоското село. Кампанията стартирала през 2013 година, с подкрепа за пет деца. През 2019 година подпомаганите малчугани са вече 313. Дарителски фонд осигурява за всяко от децата месечна финансова помощ от 60 лв., пише още „Народен приятел“.

„Ние, жителите на село Тополица, община Айтос, можем да бъдем горди, че и ние сме дали нещо на света. Благодарим на всички, които бяха съпричастни към каузата Непал", високо оценява приноса на своето село Мюмюн Халил.

НП

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът Васил Едрев предпразнично посети директори на училища
Детските градини в Айтос отварят на 1 юни
Всички пешеходни пътеки в Айтос с нови пътни знаци
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.