Средец
Жена от Средец събира историята на града в летописна книга
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

На 6 февруари Средец отбелязва 60 години от обявяването си за град. По този повод през цялата 2020-а ще има различни инициативи, които да бъдат свързани с кръглата годишнина (подробности в другите материали на страницата). Историята на града и случилите се събития в него събира в летописна книга местната жителка Гинка Божилова. Със своите 74 години тя е жив свидетел на събитията по онова време, когато се случва историческият момент Средец да бъде обявен за град.

„Бях ученичка в местното училище, когато Средец бе обявен за град. Спомням си, че преди това в нашия клас дойдоха много нови деца от останалите села в района. По принцип това беше нормално за гимназията, но не и за нашето начално училище. Вкъщи родителите ни си говориха как техни познати от селата в региона са се преместели тук и ще си построят къщи. Постепенно населението взе да се увеличава, започнаха изграждането на предприятия, впоследствие и на гарнизоните. Всичко това предполагаше, че ще станем град, както се и случи през 1960-а“, връща се назад във времето Божилова.

Именно онези години са най-хубавите в нейния живот. С усмивка си спомня как е ходила до училище, минавайки по калната улица „Братя Миладинови“.

„Нямаше дори чакъл по нея. Аз ходех с галошки, но докато отида на училище и до колената ставах в кал. Баща ми имаше едни кожени ботуши. Той ми ги даваше да ходя с тях до училище. Бях страшно горда, че имам ботуши, макар да съм била много смешна в краката.“

Съвсем естествено тя разкри, че тогава центърът на града няма нищо общо със сега. Улицата, по която е газила в кал, за да стигне до училище, сега е асфалтирана и с тротоар.

„Тук, където сега е читалището и има прекрасен площад, тогава беше една зелена поляна с трева. Имаше и една каменна чешма, селската чешма, така я знаехме и чакълиран площад, по който все още нямаше павета. А какви хора са се извивали тук, както и големи манифестации. На по-късен етап имаше и огромни колони от войници, когато бяха създадени гарнизоните“, казва още Гинка Божилова.

В центъра на града са живеели и по-заможните хора от Средец. После обаче са им отчуждили жилищата и се е направила сградата на партийния комитет. Именно тогава е стартирало и оформянето на самия център на града.

По-късно Средец става и общински център заради бурното му развитие в онези години. Но каквото и да се направи в града като предприятия и промишленост, ние си оставаме аграрен район. Бяхме известни с лозята и ягодовите насаждения, допълва жената.

Мечтата по онова време на Гинка и нейните връстници в града е била да се създаде Младежки дом.

„Имаше само едно клубче, но мястото не стигаше и трябваше да търсим други места, където да си правим забавата. Преди 80-те години започна изграждането на Младежки дом – започнаха го, направиха му основите, сложиха му покрив и дотам. Бяхме разочаровани, че това не се случи“.

От няколко години Божилова се е захванала с летописната книга на Средец. Макар и трудно, успява да се справи с тази си задача. На някои от събитията в миналото липсват дати и конкретика, но тя съумява да намери нужната информация, за да може историята на града да бъде точна и достоверна за всичко онези, които искат да я научат и да се докоснат до нея.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
Тарикати от Средец се изхитриха и влизат по черни пътища в Бургас
Община Средец: Местните данъци и такси се плащат само в кметствата на селата
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.