Айтос
Земляците: Айтос ни зарежда и ни дава сили да продължим
TразмерT

Косьо Митев е син на бившия началник на Ж.п. гара - Айтос, Недялко Митев. В София е от 1069 година. "По наше време Панайот Панайотов, който ми е съученик, пееше "Дилайла", тогава изгря звездата и на Ева, а пък аз бях едно младо конферансие. Имахме състав "Стени5", страхотен беше. Имахме кръжок по художествено слово в Читалището, идваше Недялко Йорданов да ни обучава. Някъде към 1964-65 година е това. Общо взето, всички училищни мероприятия минаваха с мое конфериране" разказа за вестник „Народен приятел“ Митев.

Когато се върне в Айтос не може да спи. Почти цяла нощ обикаля по градските улици. Градът спи, затова в тишината иска да събере възможно най-много впечатления и спомени. „Даже хората не ми са толкова интересни - защото сега в Айтос почти никой не познавам. Изпращам сърдечни поздрави на моята приятелка Любомира Рафаилова", казва айтозлията.

Към сърдечните поздрави енергично се присъединява и Аглика Гавраилова, с която имат общи спомени и приятели в Айтос. Питам ги, каква е първата им представа, когато чуят името Айтос. Единодушни са -  градът от детството - най-милият, топъл, тих и зелен.

Аглика Гавраилова признава още, че е рекордьор по присъствие на айтоските срещи. "От съзнателния си живот в София, само два пъти не съм идвала на земляческите срещи - когато съм била бременна. Идвам на всяка сбирка от 1969 година", не без гордост заявява Гавраилова. Продала всичките си имоти в Айтос, но има голяма рода и често се връща. „Имам братовчеди, при които отсядам. Всички много ме обичат, всички много ги обичам. И винаги се вълнувам, когато ще пътувам за Айтос - сякаш се готвя да се върна вкъщи. В Айтос се зареждам - и децата ми знаят, че аз така или иначе, трябва да пътувам за Айтос. Това връщане ме зарежда и ми дава сили да продължа", вълнува се Аглика.

Наздравица за Айтос с двамата вдига и Павлета, работила десетилетия в Българската национална телевизия. На съседната маса пък е София Живкова със съпруга си, която е работила в Телевизия "7 дни", сега е в телевизията на Слави Трифонов " - 7/8 TV. Тук, в ролята на организатор е и младият Йвайло Йовчев - мениджър "Логистика" в търговска фирма, която се занимава с внос и износ на зърнени култури, и Християн, мениджър в търговска фирма за сапунени гъби, и Виолета Александрова, по-малката дъщеря на един от редакторите на айтоския вестник Милко Андонов, и д-р Акиф Шабан, един от най-успелите айтоски медици в София, много успешният в сферата на комуникациите Валентин Хараламбов, и синовете на общинските съветници Юзджан Юмер, Ивелин Йорданов и Ружди Ахмед, които са студенти в София, и както винаги - Светла Щерева - дъщеря на екскмета Борис Щерев. И десетки още айтозлии от различни поколения и с различни професии, но еднакво привързани към айтоския си корен.

А просторната зала в сърцето на София е заредена с неповторим айтоски дух. "След всичко, което се чу на 71-ата среща на айтозлии, ситуацията е следната: Бургас - пристанище на Айтос, Сливен - Балкан на Айтос,  Айтос - столица на Югоизточна България", обобщи на шега, но не без гордост председателката адв. д-р Мария Петрова.

НП

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът Васил Едрев предпразнично посети директори на училища
Детските градини в Айтос отварят на 1 юни
Всички пешеходни пътеки в Айтос с нови пътни знаци
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.