Царево
Заради неприет законопроект: От Фондация „Евелин Дуков“ искат провеждане на кръгла маса
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Фондация „Евелин Дуков“, която бе създадена в памет на трагично загиналия велосипедист поиска провеждане на кръгла маса с участието на всички институции, на научната общност и на неправителствените организации. Причината – редица отрицателни становища във връзка със законопроекта на фондацията, който бе изпратен до Народното събрание. Те настояват за законови промени и по-тежки наказания за шофьори употребили алкохол и наркотици. Поканата за кръглата маса е изпратена до председателят на правната комисия в парламента и народните представители.

„На 29.03.2019-а година, в деловодството на 44-то Народно събрание е депозиран Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс със сигнатура 954-01-19, от група народни представители, както следва: Валери Симеонов, Валентин Касабов, Християн Митев, Борис Ячев, Росен Иванов, Петър Петров, Георги Колев, Йордан Апостолов. Законопроектът предвижда завишаване на санкцията за пияни и дрогирани шофьори с цел генерална превенция и по-справедливо наказание. Конкретен повод за законопроекта са два инцидента с фатален край в Приморско и Варна, при които шофьорът дори напуска местопроизшествието, без да помогне на пострадалите. Но случаите са много повече“, посочват в писмото си те.

По депозирания законопроект са постъпили отрицателни становища от Висш адвокатски съвет, Върховен касационен съд и Прокуратура на Република България. Постъпило е и становище от Министерство на правосъдието, в което е отчетена необходимостта от задълбочена дискусия, става ясно от отвореното писмо на фондацията до депутатите.

„Осъзнаваме, че законопроектът е краен и несъвършен като правна техника. Идеята на този проект не е била това просто да бъде констатирано – че предвижданите наказания са много строги, а да предизвика истински разговор за проблемите при индивидуализация на наказанието в тези случаи, т.е. да се намери решение. За съжаление нито една от организациите с отрицателно становище не е предложила позитивен пример затова как би могъл да се преодолее този проблем“, пише още в писмото.

От фондацията напомнят, че от входирането му до настоящия момент в България случаите на пияни и дрогирани водачи, които са причинили смърт на пътя са се увеличили.

„Очевидно е, че липсва респект от държавността и от закона, има и сериозен законодателен проблем, заради който пък виновните водачи, употребили алкохол или наркотици се разминават с леки наказания, без да се отчита тежестта на извършеното. За този проблем представителите на институциите разбират, само ако са засегнати лично, т.е. ако нещастие се случи с някой техен роднина или приятел. Гражданите пък се настройват негативно към съда, който правораздава според закона“, добавят от фондацията.

Те са категорични, че има редица задълбочени изследвания в доктрината, които показват несъвършенства в уредбата на транспортните престъпления, има я и негативната статистика за жертвите на пътя и за липсата на справедливост заради ниски или намалени присъди. Пред всички нас е и примерът на съседна Гърция – една от държавите с най-строги наказания за престъпления и нарушения на шофьори.

Сега топката е в ръцете на народните представители и организирането на кръгла маса по все по-наболялата тема с пътния травматизъм.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Мазутени петна се появиха в морето край Синеморец
Търси се концесионер за „Малък плаж – Лозенец“
В Царево отбелязаха Деня на Тракия при мерки за сигурност
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.