Царево
Заради африканска чума: Забраниха лова и в Царево(ОБНОВЕНА)
TразмерT

Цяло лято една проба не е показала чума, коментират учудено местни

 

Георги РУСИНОВ

 

Нов случай на африканска чума наложи забрана за лов и изобщо за достъп до горите в двете горски стопанства – Царево и Кости. Заповедта е издадена от директорът на РДГ – Бургас инж. Станимир Божанов преди дни и е валидна до 24 ноември тази година.

И тук както в Руенско става въпрос за заболяване по дива свиня. Именно в планинската община бе и първият регистриран случай на болестта по диво прасе. Преди това бяха случаите на заразени домашни прасета в созополското село Зидарово.

За това инж. Божанов забранява със заповедта достъпа и движението на физически лица и пътни превозни средства до горските територии на община Царево. В инфектираната зона попадат: ДУ „Сърпия“ – Кшитоплото и Джамиевци, ПЛСР „Кости“ на територията на ДГС Кости и ДУ „Балиево“, ДУ „Дренчето“, ДУ „Миширай“, ПЛСР „Ахтопол“, ПЛСР „Бродилово“, ПЛСР „Изгрев“ и ПЛСР „Царево“ на територията на ДГС Царево.

В заповедта се посочва още двете горски стопанства да поставят на видни места обозначителни табели за забраната за достъп до горите.

Местни ловци съобщиха за „Черноморски фар“, че са изненадани от случая на чума, защото тази година много прасета са отстреляни в региона и нито едно не е било заразено. Дори въпросният случай, в който прасето е гръмнато от местен ловец край Бродилово е куриозен. Заедно с болното прасе са отстреляни още 3-4 други, които са били абсолютно здрави.

„Това значи, че това прасе наскоро се е заразило, но кога и откъде е дошло можем само да гадаем. Странно е, защото цяло лято пращаме проби, които са поне 20 на брой и досега нито едно не беше заразено. Възможно е да е дошло отвън“, коментират авджиите.

Сред тях има притеснени, защото доста ловци в региона разчитали на груповия лов, който е забранен. По тяхна информация след около месец ще бъде допуснат индивидуалния лов на чакал.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Мазутени петна се появиха в морето край Синеморец
Търси се концесионер за „Малък плаж – Лозенец“
В Царево отбелязаха Деня на Тракия при мерки за сигурност
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.