Местни избори - 2019
Заличеният кандидат за кмет на „Ние, Гражданите“ с последен опит в съда
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Заличеният от Централната избирателна комисия кандидат за кмет на местната коалиция „Ние, Гражданите“ адвокат Теодор Шейков влезе в Бургаския административен съд, където на последна инстанция бори решението на ЦИК, с което бе отстранен от участие на местния вот. Той се яви в съда с адвоката си Стоян Стойчев и представители на коалицията, сред които вторият и третият в листата – Ангел Божидаров и Тодор Ангелов.

В залата защитата поиска да бъде разпитан домоуправителят Георги Димов, който от дълги години познавал цялото семейство на Шейков. Представителят на Общинската избирателна комисия – Бургас в лицето на заместник-председателя Данаил Средков не възрази против това искане, но се възпротиви срещу жалбата на Шейков. Съдът позволи да бъде разпитан домоуправителят.

Адвокат Стойчев обясни, че в техния случай клиентът му е заличен заради данни нанесени по служебен път, без самият Шейков да е знаел за тях. Затова той обясни, че следва да се приемат за незаконосъобразни и да се приеме действителното положение – а то е, че клиентът му има и постоянен и настоящ адрес в Бургас.

Свидетелят заяви, че адвокат Шейков живее в съседния вход на блока, в който е и той в „Лазур“ от поне 5-6 години. Познавал цялото му семейство, а кандидатът за кмет дошъл да живее там заедно със съпругата си и дъщеря си след като баба му починала. Познавал го добре, засичал го всеки ден. Имали общи хобита, които практикували заедно и говорели за тях – подводен риболов и кулинария.

След като бе изслушан свидетелят, съдебния състав даде думата на двете страни. Адвокат Стойчев помоли съдът да вземе предвид, че отразените данни в ГРАО били неверни и неправилни и съответно незаконосъобразни.

„Те не съдържат точни данни, което ощетява правото на клиента ми да участва като кандидат за кмет и в листата за общински съветници на местните избори“, обясни юристът.

Освен това Стойчев добави, че Шейков е бил допуснат до регистрацията за общински съветници и чак при справката направена от ЦИК е заличен, заради нереалните данни.

„Те посочват тези данни, без да са проверили дали те са реални, или не и взимат решението на база на един служебно генериран адрес“, каза още адвокат Стойчев.

Данаил Средков от своя страна заяви, че справката на ЦИК е била извършена след изтичане на срока за регистрация на общински съветници и добави, че в почти всяка община има заличени кандидати.

Теодор Шейков от своя страна заяви в последната си дума, че всеки гражданин има право да поправи неточните за него лични данни във връзка с регулацията за защита на личните данни (GDPR). Той обясни и че имат справка, че поне за последната година не е напускал страната дори за ден.

„Служебната практика показва, че в такива случаи следва да се вземе предвид реалната обстановка, а не служебно отразените данни“, завърши той.

Административен съд – Бургас ще се произнесе днес по делото.

 

Очаквайте подробности!

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ето и точните резултати от снощните балотажи
ГЕРБ взе и Китен
Село Дебелт ще има нов кмет
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.