Бургас
За деца, завършили подготвителна група на ОДЗ през лятото да се плаща такса 18 лева, а не 100
TразмерT

Майка на дете в предучилищна възраст се е обърнала за помощ  към обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев. „Госпожа Д. казва, че при създалото се извънредно положение, когато единият, или и двамата родители в семейство са останали без работа, такса от 100 лв. не  предразполага към посещаване на детско учебно заведение. Тя споделя, че е разумно да се преосмисли таксата за лято 2020 год., така че да се даде възможност на родителите да работят, а децата да не бъдат лишавани от посещение на ОДЗ“, пише в писмо до кмета Димитър Николов омбудсмана.

Иначе казано, за летния сезон тази година таксите за посочения период от юни до края на август, остават в размер на 100 лв. месечно. Тази сума е пет пъти по-висока от  месечната такса от 18 лв. за останалия период на посещение на детската градина.

„Тази ситуация предполага от една страна засилено желание за посещаемост на детските градини, защото родителите вече са изчерпали отпуските си,  нуждаят се от доходи и  ще трябва да започнат работа, а от друга страна посещението е съпроводено със заплащането на месечната такса  в размер, който едва ли всяко семейство ще може да си позволи“ обобщава Стамболиев.

Предвид извънредната ситуация той предлага родителите на деца, завършили подготвителна група и подлежащи на прием в първи клас, при посещение на детска градина в период от 01.06. до 31.08  да заплащат такса в размер, сведен до размера на таксата, заплащана по време на останалите месеци в годината.

„Предложението ми не е свързано с освобождаване от задължение за заплащане на такса, а с промяна в размера на таксата, касаеща само посочената възрастова група, за определен период и е само за тази календарна година“, пише до кмета Николов омбудсмана.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Морското ще си сътрудничи с Военноморското
АПИ: Шофьори, внимавайте на кръстовището за Българово
Скъсаните коленни връзки не са рядкост след месеци обездвижване
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.