Спорт
Връщат Бургас в Обиколката на България
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Българската федерация по колоездене иска да включи Бургас в Обиколката на България. Това стана ясно по време на дискусия в постоянната Комисия по спорт, деца и младежки дейности към Община Бургас. За целта трябва да бъдат отделени между 15-20 000 лева, за да може морският град да бъде домакин.

Членовете на Комисията приветстваха идеята Бургас също да бъде част от колоездачната обиколка. Общинските съветници подкрепят воденето на преговори с родната федерация, като желанията им са да получат повече информация относно спортното събитие и градът да бъде включен в прякото телевизионно предаване.

„Това е много хубаво събитие, интересът към него е огромен. От доста време насам не сме били част от Обиколката, а вместо нас най-близкият град, включен в списъка, бе Несебър“, заяви Красимир Калудов от СЕК.

Ако Бургас стане част от надпреварата, то тук се очаква да пристигнат около 300 състезатели. От Комисията по спорт, деца и младежки дейности допълниха, че Общината ще се нагърби с настаняването на колоездачите по хотели в морския град.

Обиколката на България е международно многоетапно колоездачно състезание, което се провежда от 1924 година. Тя обикновено включва между 6 и 14 състезателни етапа, с приблизителен общ пробег около 1500 километра. Най-дългата обиколка е през 1949 година — 1905 км. В обиколката са участвали спортисти от над 40 държави, като по традиция тя е особено популярна сред колоездачите от Полша и бивша Чехословакия.

През годините на Студената война събитието е едно от най-престижните колоездачни състезания в Европа, като привлича опитни състезатели от традиционно силните в колоезденето държави като Италия, Франция и Холандия.

До момента най-много победи има Ивайло Габровски, който е бил победител цели пет пъти.

За последно Обиколката се проведе през 2017 година.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Добрите новини от efbet
Обявиха волейболния Нефтохимик за служебен шампион!
Удължиха принудителната почивка в Нефтохимик
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.