Любопитно
Високо отличие за несебърлията Вълко Любенов
TразмерT

Дона МИТЕВА

За изключителен принос към IOV WORLD Вълко Любенов от Несебър бе един от четиримата участници, наградени със Сребърен плакет, изобразяващ най-стария плавателен съд за ловци на перли и бисери в арабския свят.  В Обединените Арабски Емирства – ШАРЖА  се проведе Генерална Асамблея на IOV WORLD, за която Вълко Любенов получи специална покана, взе участие в Асамблеята и бе удостоен с високата награда.  Новината съобщи nessebar-news.com.

   IOV e Международна организация за народни традиции и фолклорни изкуства. Тя е неправителствена организация, официален партньор на UNESCO в специални консултативни  отношения с организацията „ECOSOC“ (икономически и социален съвет на ООН).

Мисията на IOV е да защитава, съхранява и популяризира всички форми на народното изкуство и фолклорната култура като елементи на нематериалното културно наследство (ICH), да насърчава разбирането и оценяването на културното многообразие сред всички народи и по този начин да засили перспективите за световен мир.  IOV е акредитиран от ЮНЕСКО като експертен център за нематериално културно наследство и желае да продължи акредитацията си чрез своята дейност.

Вълко Любенов е роден в  град Обзор. Завършва Националното танцово училище в София. Придобива магистърска степен по хореография, режисура и педагогика от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив през 1983 година.

През  1979 година печели  конкурса за главен балетмайстор и хореограф и от април 1979 година е назначен за главен балетмайстор и художествен ръководител на ПФТА „Слънчев бряг“. Работи без прекъсване и постига изключителни резултати до пенсионирането си. През 1983 година създава ООШ по изкуствата за деца и юноши при община Несебър и е неин директор и главен художествен ръководител до пенсионирането си от 2004 година. През редиците на уникалната школа в негово време са преминали над 3000 деца и юноши. От 2004 година е почетен деятел на културата. Член  е на IOV WORLD  от 1998 година и  до днес  активно работи на различни позиции в организацията.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Православната църква отбелязва паметта на Св. Емилия
На 1 юни бургаският зоопарк ще е с безплатен вход за деца
Дъжд и гръмотевици днес
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.