Айтос
Веселин Казаков:На подводница "Надежда" се роди идеята за „Desant KzK"
TразмерT

Играта е вдъхновена от десанта в Нормандия, променил световната история

 

Навръх рождения му ден, на 8 януари, разговаряме с Веселин Казаков - създателят на първата за Айтос настолна игра - „Desant KzK".

- Г-н Казаков, „Десант" ли е първата настолна игра, която сте създали?

- Аз имам двама братя и сме с много малка разлика във възрастта. Та като деца се опитвахме да правим шах за трима... Честно казано, нищо интересно не се получи, доста рисувахме и пробвахме, но... не се получи. Беше приблизително около 1988-89-а, нямам точен спомен.

- Съвсем накратко - как се играе играта „Desant KzK"?

- В сайта на играта www.kazaka.info/bg/ съм публикувал всичко необходимо,
за да се тестват правилата и да се види играта. Всеки, който има желание,
може да си принтира материалите. С ножичка, кутийка и кабарчета може да
си направи едно собствено копие. Със сина ми направихме това за по-малко
от час. Видеото може да се види във сайта http://kazaka.info/homemade-game-or-book-game/. Това е накратко...

- Малкият във видеото говори на гръцки?!

- Да, защото прави записа за приятели от училище. Видеото е на гръцки, но съм сигурен, че не е нужен превод. Аз също исках да е на гръцки, заради гръцки издателства. Опитваме се да направим играта като книжка-игра „Направи си сам", но там (в Гърция) колелата се завъртат бавно и трудно.

- Какви са правилата?

-  Играта до голяма степен е вдъхновена от десанта в Нормандия. Признавам си, тези събития са ми слабост. Слава Богу, благодарение на предишната ми работа, успях да видя някои от местата, където са се разиграли тези събития. А те, без преувеличение, са променили световната история. И както можете да се досетите, целта на всеки играч е да направи десант на противниковия бряг. Всеки кораб си има специфична сила и специфично движение, подобно на шаха. Те (движението и силата на фигурите) отговарят на истинските класове бойни кораби от времето на Втората световна война. Играта е абстрактна военна стратегия, но смея да твърдя, че е доста по-близо от шаха до реалността. Всеки играч разполага с флота от Линейни кораби, Крайцери, Разрушители, Подводници, Тралчици, Бронекатери, Минноносци, и с помощта на тази флота играчът трябва да подсигури Десантните кораби да достигнат до противниковия бряг. Правилата са интуитивни и твърдя, че никак не са трудни. Дете на 10 години заучава играта за час.

- Кажете ни повече за представянето на „Десант" в Айтос?

- Честно казано, повечето, които дойдоха на срещата в „Генгер" вече знаеха за играта и просто искаха да поиграят. Голямата част от гостите не бяха от Айтос. Представянето беше инициирано и организирано от Етнографския комплекс "Генгер", за което съм безкрайно благодарен. Техните очаквания за интереса на Айтос към събитието бяха много по-големи. Но и сега, който има желание, може да види играта в кафето на комплекса и да поиграе. Оставил съм там няколко копия.

- Какво ще се случи с играта от тук нататък - ще има ли серийно производство?

- Серийното производство е едно скъпо начинание, което аз лично не мога да изпълня на този етап. В крайна сметка, всичко опира до пари и време. Отворен съм за всякакви предложения относно съвместно издаване, права за издаване и т.н. Вярвам в играта, колкото и нескромно да звучи - тя има огромен потенциал.

Има светлина в края на тунела с онлайн версията, но най-рано през лятото на 2020-а. Това, което е по силите ми е да довърша книжката за десанта в Нормандия и приложението „Направи си сам", и те да бъдат издадени като детска книга-игра, приблизително тази есен. Но всичко е Божа работа... предпочитам да не казвам "Хоп" преди да съм скочил.

- Имате ли идеи за други игри?

- Нещо повече ...

- Как Ви хрумна идеята и кой Ви помогна да я реализирате?

- Идеята за играта се роди преди повече от 20 години. От 1999 до 2001 работех като моторист на подводница "Надежда" във ВМБ-Варна. На борда на подводницата (въобще във флота тогава, сега не знам) единствената разрешена игра беше шахът. Затова всички моряци са добри шахматисти. И така, играем си ние шах с колегите и се дразним, че воюваме с кончета и пехотинци, а сме подводничари. Тогава казах на шега, че ще направя игра, по-хубава от шаха и ще бъде за моряци. И така се започна. Използвах игрите "Морски маневри" и "Шах" и забърках един микс. Първото готово копие на картата беше направено с моливи и флумастери около 2004 година приблизително, още си го пазя. Първите фигурки направих от сапун, защото с това най-лесно се работеше, после ги лакирах. Чудно е, че издържаха повече от 10 години преди да се разпаднат. Кой ми помага ли? Моят екип е моето семейство. В сайта съм публикувал снимка на екипа ми.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Васил Едрев: Нека стартираме заедно кампанията „Купи и дари“ във всеки магазин
Кадрови проблем в Айтос, трима напускат болницата
Айтозлия оглавява новия Национален експертен щаб за коронавируса
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.