Айтос
Вдигнаха новата църква в Дрянковец
TразмерT

Ставрофорен иконом Ромил Негозов  хвали строителя

Това е новоизграждащата се църква в село Дрянковец "Св. Рождество Богородично". Докъде e стигнал градежът на храма в айтоското село и какво предстои, разговаряхме със ставрофорен свещеноиконом Ромил Негозов, председател на Църковното настоятелство на храм "Св. Димитър" - Айтос.

От разговора ни с о. Ромил стана ясно, че грубият строеж на храма в с. Дрянковец е завършен. Църквата е кръстокуполна, а проектът за сградата стои най-близко до този на храм "Св. Георги Победоносец" в село Руен. Вече е монтиран големият меден купол на църквата, очаква се да бъде транспортиран малкият купол на камбанарията, който вече е заплатен от Църковното настоятелство, научи още «Народен приятел“.

"Има дарители на това богоугодно дело - помагат хора с дрянковски корен и разбира се, местните, както християни, така и мюсюлмани. В момента дрянковлия изработва иконостаса", каза за общинското издание отец Ромил.

Предстои да бъде поставена дограмата и църквата да бъде измазана отвън и отвътре, след което ще бъде поставен иконостасът. Трябва сградата да се електрифцира, да се подготвят стените за стенописите, да се нправи външното саниране и едва тогава ще влязат зографите. "Има още много работа. Не на последно място трябва да се облагороди теренът около църквата", казва още свещенослужителят.

Градежът е на мястото на старата дрянковска църква "Св. Рождество Богородично", която е разрушена през 60-те години на ХХ век с идеята да се строи Младежки център. Десетилетия наред на това място стърчат побити метални колони, като обещание за изграждането на Центъра, който така и не бил построен.

През 2012 година Общински съвет - Айтос, със свое решение дари част от терена на Църковното настоятелство на храм "Св. Димитър" - Айтос за изграждането на християнски храм в село Дрянковец. С благословението на Сливенски митрополит Иоаникий строежът започна на 1 септември 2019 година, изпълнител е "Булимпекс БГ" ЕООД - град Бургас. Отец Ромил и Църковното настоятелство са изключително доволни от работата на дружеството, което спазва всички строителни срокове и работи качествено.

Сигурно е, че храмът ще бъде осветен и открит през 2020 година, но засега от Настоятелството не се ангажира с конкретни срокове. Кметицата Севие Пехливанова, местното население и айтозлии с дрянковски корен с много желание подкрепят богоугодното начинание. За доизграждането на храма всеки гражданин на община Айтос може да бъде съпричастен, за слава на Светата единосъщна и неразделна Троица.

 

Банкова сметка на Храм "Св. Димитър" - град Айтос за новоизграждащия се Храм "Св. Рождество Богородично" - село Дрянковец:

IBAN: BG40 UNCR 7630 1078 6913 18

BIC UNCRBGSF Unicredit Bulbank - Айтос

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът Васил Едрев предпразнично посети директори на училища
Детските градини в Айтос отварят на 1 юни
Всички пешеходни пътеки в Айтос с нови пътни знаци
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.