Средец
Възраждат легендарния Военен клуб в Средец
TразмерT

Правят част от него еко лаборатория

Остават сцената на която е пял  Михаил Белчев през 80-те

Силвия ШАТЪРОВА

Легендарният Военен клуб в Средец ще бъде възстановен по проект, като част от него ще се превърне в еко лабораторен център в две от помещенията. За еколабораторията  ще бъдат закупени уреди за измерване на въздуха на Средец. Досега неговите показатели са замервани от подвижна лаборатория на РИОСВ-Бургас на три свободно избрани места, като не са показвали завишение параметрите. Единствено това лято се е появил проблем във въздуха около запалването на сметището.

В обновената лаборатория  ще има зала за мониторинг и анализ на околната среда, аналитична лаборотария за качество на въздуха и друга за качество на почвата и водата.

40 деца от Средец ще бъдат включени като участници в проекта. Те ще  изследват местността „Дивият Божур“ и ще правят мониторинг на флората и фауната.

Проектът е по Трансгранично сътрудничество в партньорство с Община Визе. Общата стойност на проекта е 358 212.52 евро, като от тях 172 116.11 за българската страна. Той е с продължителност две години.

Големият салон на сградата в центъра на града ще бъде преграден на две. Ще се запази сцената, на която ще изявяват творческите състави от общината, като залата ще бъде предвидена за 50 места. В другата част ще бъде направен музей на бойната слава.  Преди три години имотът ни бе прехвърлен от Министерство на отбраната, общината има фонд и достатъчно материали на бивши служещи“, каза кметът инж. Иван Жабов.

Средец е легендарно армейско място,  по времето на соца. През годините са били базирани шест полка от 1950 до 2002 година, когато се закрива и последният-53 мотострелкови полк. Точно пред военния клуб има и паметна плоча, която е поставена през 2015 година. Самият военен клуб е построен през 1967 година и с цел културно-масова дейност на войници и сержанти. На сцената през 80-те години са гостували известни имена от тогавашната българска естрада, сред които и Михаил Белчев, припомнят си свидетели. 2 000 офицери и сержанти са преминали през годините през Средец, а голям е броят и на войниците, служащи в сухопътните войски там.

Община Средец се грижи добре за своите сгради, заяви кметът Иван Жабов. Това е третата сграда, която ще бъде възстановена в центъра на града след бившето училище, което стана Зелена къща и Гейманова къща, която е галерия.

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Раздадоха маски на пенсионери в Средец
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
Тарикати от Средец се изхитриха и влизат по черни пътища в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.