Бизнес
Въпреки поевтинелия петрол: Цените на горивата в Бургаско – на старите нива
TразмерT

Очаква се спад, казват от петролната асоциация

 

Георги РУСИНОВ

 

Цените на горивата по бензиностанциите в областта към момента са непроменени. Това показва проверка на „Черноморски фар“. Наскоро цените на петрола се сринаха до рекордно ниските 36 долара за барел. Последно такъв спад е имало през 1991-а. Доскоро барелът се продаваше на пазара за над 80 долара.

Въпреки поевтиняването на черното злато и очаквания спад на цените на горивата, картинката по бургаските бензиностанции остава същата. В тези от големите вериги бензинът и дизелът гравитират около цени от 2.15-2.20 лева на литър. В по-малките пък цената им е под 2 лева. Обикновено около 1.80-1.90 лева.

Много от шофьорите предпочитат да зареждат от по-евтините горива, съобразено от чисто финансова гледна точка. Други обаче споделят, че поставят под съмнение качеството на горивото в по-евтиния му вариант и се доверяват на доказаните марки, макар и да трябва да плащат повече.

Председателят на УС на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев коментира в ефира на bTV, че спад на цените все пак ще има през март и ще е тенденция. Той обясни, че според него тези цени не са проявление на търсенето и предлагането, а по-скоро геополитически.

„Комплексни са причините, коронавирусът доказа своето въздействие през февруари с понижено търсене, това доведе до излишък на ресурс, в готови продукти в нефт, което доведе до плавно понижение на цените на международните пазари. Освен това ОПЕК опитаха да намалят добива и предлагането с цел компенсиране на ниското търсене заради коронавируса, което доведе до невъзможност да се разберат с ОПЕК + и това увеличи предлагането, което отново доведе до този 30% спад“, обясни той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Експерти: Летен туризъм ще има, но с друг облик
Бургаски фирми искат по-ниски наеми от общината
Спряха 20 т зеленчуци, внос от трети страни, заради пестициди
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.