Созопол
В Созопол: Парите за обекти - крайно недостатъчни
TразмерT

Тихомир Янакиев ще гаси пожари в първата година от мандата си

 

Георги РУСИНОВ

 

Капиталовата програма на Община Созопол в Бюджет 2020 е крайно недостатъчна за каквото и да е. Това обяви още по време на обсъжданията в зала кметът на общината Тихомир Янакиев. Първоначалният бюджет, който бе изготвен, претърпя промяна след указания на Министерството на финансите. На практика това означава, че общината няма да може да реализира нито един от важните си обекти през годината, заради наложената финансова дисциплина от министър Владислав Горанов.

Капиталовата програма е в размер на 4 633 725 лева, като собствените средства са 1 375 061 лева. Близо 600 000 лева отиват за ремонт и поддръжка на уличната мрежа в общината. С 320 000 лева субсидия пък ще бъде ремонтиран пътят Созопол – Равадиново. Още 179 000 лева субсидия ще отидат също за ремонти на пътища между населени места в общината. Ще бъде реконструиран и рехабилитиран общинският път Атия – Равна гора в размер на 1 713 806 лева. Със собствени средства пък общината ще закупи автовишка за 70 000 лева.

340 000 лева собствени средства общината е отделила за проектиране и изпълнение на енергоспестяващи мерки и дейности по модернизация, реконструкция, интелигентно управление и енергиен мениджмънт на системата за улично осветление на община Созопол. Два общински паркинга ще бъдат оборудвани със софтуер и монтаж на паркинг-системи.

Иначе цялата рамка на парите, с които ще разполага морската община през 2020-а, е 24 360 000 лева.

Първата година от мандата на Янакиев се оказва за гасене на пожари. Трябва да бъдат разплатени всички задължения, останали от „ерата Рейзи“. Те са в размер на 3 634 867 лева, като освен тях общината трябва да погаси задължения в размер на 1 200 000 лева към банката заради теглените заеми от предходното управление. За догодина задълженията към банката ще са 2 400 000 лева, поясни градоначалникът.

В списъка на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2020-а като първостепенен обект от общинско значение е включен „Изграждане на улична канализационна мрежа за битово-фекални води за квартали по плана на село Равадиново“.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Вижте как заседава днес Общинският съвет в Созопол
Общинският съвет в Созопол ще проведе редовно заседание при засилени мерки за превенция
Протест затрудни движението в посока Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.