Приморско
В Приморско не пожелаха ферми за черна мида и скариди
TразмерT

След възражението на Община Приморско против изграждането на ферми за миди и скариди, и Общински съвет - Приморско се противопостави.

Днес на сесия на Общински съвет беше гласувана декларация, възпротивяваща се на инвестиционно намерение, заявено от фирма „Сий лайф" ООД - град Бургас.

Съветниците се обединиха около решението, че не трябва да се допуска възможност да бъде компрометирана чистотата на морето в акваторията на общината.

В предложението за декларацията се изтъква също така, че жителите на Община Приморско освен с туризъм, който е сезонен, се прехранват и с риболов. Изграждането на фермите ще ограничи територията за риболов и ще нанесе щети на рибарите. Тази дейност ще възпрепятства и извършваните от местните хора туристически услуги - разходки с лодки и яхти, които се извършват между Приморско и Китен.

Приморско в последните години се оформи като притегателно място за любителите на водни спортове. На територията на общината има регистрирани „Общински морски клуб“, яхт клубове - „Сърф“ и „Корал“ и други, които се занимават както с обучението на деца, така и извършват тренировки в акваторията на Приморско и Китен.

В Приморско се провежда ежегодна международна регата, която е станала запазена марка на общината и града.

Това не е първи опит да бъдат изградени ферми за аквакултури на територията на Община Приморско, но до момента няма изградени такива. 

В декларацията общинските съветници призовават еко-министерството и Басейнова дирекция да не издават разрешително. От Народното събрание и Министерски съвет пък искат изменение на Закона за водите в посока активно участие на местната общност и администрация при издаване на разрешителни за ползване на водни обекти.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Приморско отбелязва празника си по нестандартен начин
Отварят детските градини в Приморско на два етапа
Първите билбордове с реклама за Приморско и Китен вече са на АМ „Тракия“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.