Поморие
В Поморие и Ахелой отбелязват Йордановден – вижте програмата
TразмерT

За поредна година Йордановден ще бъде отпразнуван подобаващо в Поморие и в Ахелой.

На 6 януари отбелязваме един от най-големите християнски празници – Богоявление. Според християнската религия този ден е посветен на кръщението на Иисус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване, свещеникът хвърля кръста във водата. Най-смелите мъжете скачат в леденото море, за да спасят светия кръст. Този, който пръв стигне до него и го извади, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Вярва се, че ако кръстът замръзне, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

Програмата в Поморие започва в 08:30 часа с Празнична света литургия в храм „Преображение Господне”, а половин час по-късно е и  светата литургия в храм „Свето Рождество Богородично”. В 10:30 часа  е Литийното шествие от храма до бул. “Яворов” и ритуално хвърляне на кръста (на морската алея пред ритуалната зала).

Празничната литургия в манастир „Свети Георги” започва в девет часа, а Литийното шествие от манастира до ул. „Морска” и ритуално хвърляне на кръста е от 11.00 часа.

Жителите на Ахелой могат от 11:30 часа да участват в  Празничната литургия в храм „Свето Възнесение Господне” и половин час по-късно в Литийното шествие от храма до плажа и ритуално хвърляне на кръста.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ротари клуб Бургас дариха защитни маски за жителите на две поморийски села
Поморийски села се уреждат с ремонти на улици
Продължава дезинфекцията на улици и обществени места в община Поморие
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.