Несебър
В Несебър празнуваха Бабиднен
TразмерT

Зареден с много положителна енергия Бабинден символизира надеждата за бъдещето и поколенческата приемственост, която народът ни тачи и следва. Бабинден е посветен на жените, които помагат при раждане и на младите булки и невестите, които са раждали.

Празникът започна от сградата на Община Несебър, където „бабите” бяха посрещнати от представители на общинска администрация и  продължи на площад „Жулиета Шишманова”. Там жените от Фолклорна формация „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова – 1905“ и Тракийски клуб – Несебър пресъздадоха обичая „Бабуване“ .

Ритуалите и традиционните за празника наричания донесоха много усмивки и настроение.“Колкото лесно се хлъзга този сапун толкова лесно да се раждат децата“- ориса „бабата“, след като по традиция ръцете и бяха измити със сапун. Издигайки мокри ръце към небето, тя благослови с думите: ”Колкото са пръските в небето – толкова деца да се родят“.

Пресъздаването на традиционните ритуали, свързани с обичаите за Бабинден, се редуваха с народни песни и танци в изпълнение на ФФ ”Българка”, ТС „Месамбрия“ към ООШИ - Несебър и преподавателката към класа по народно пеене при ООШИ Нели Танева и нейните ученички.

Обредите, съпътстващи празници като Бабинден са част от нематериалното културни наследство на народа ни. Подкрепяйки прояви, свързани с народната памет и традиции, Община Несебър се стреми да съхрани старите, изконно български обичаи, за да ги предаде на бъдещото поколение.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Улица Отец Паисий в Несебър вече е дезинфекцирана
Определен е концесионер на „Равда - Олимпийски надежди“
Пенсионерските клубове в Несебър вече са снабдени с предпазни маски
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.