Камено
В Камено избраха баш майсторите на домашното вино
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

За поредна година община Камено отбеляза празника на виното Трифон Зарезан. Както повелява традицията, лозите заряза най-възрастният лозар в града – Георги Дончев, познат сред местните като бай Георги. Той разкри интересна легенда как преди време се е зародил обичаят със зарязването.

Бай Георги (с тъмната шапка)

„Това е станало, когато селяните забелязали как едно магаре загризало пръчката. И като огризало пръчката - на следващата година дало много грозде. Оттогава те започнали да зарязват лозята. Както е казал Свети Трифон – гроздето трябва да се реже, за да може да даде грозде“, сподели 85-годишният мъж.

На ритуала присъства и кметът на Община Камено Жельо Вардунски. Той пожела на всички жители на общината да са живи и здрави, годината да е плодовита, а лозето да пусне много грозде. На бай Георги градоначалникът пожела още дълги години да бъде техен патрон и да ги радва.

След това празничната програма продължи на площада пред сградата на общината. Там се изви кръшно хоро, което бе поведено от бай Георги.

За трета поредна година се проведе и Фестивалът на домашното вино. Този път се включиха дванадесет производители на домашно вино, чиято продукция бе оценена от сомелиер. Сред участници бе и Петър Неделчев от Камено.

Петър Неделчев (вляво)

„От две години се каня да участвам и тази година вече реших да се запиша и аз. Подготвих 5 вида вино, но ми казаха, че може да се участва само с един. Виното, което представям, е комбинация между рубин и мерло. В двора на къщата си имам в по-малки мащаби лозе и астма, главно там се занимавам с лозарство. Дядо ми ме научи на тази дейност. Той се занимаваше преди време с това, но вече не може заради възрастта си и предаде на мен този занаят. Трябва да има повече такива мероприятия като този Фестивал, защото това са българските традиции, които са ни съхранявали“, каза още 27-годишният мъж.

В крайна сметка първото място тази година в надпреварата зае Николай Новаков. Втори остана Атанас Апостолов, а трети – Георги Жеков. Наградата на публиката пък отиде при Николай Стоянов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Спират концесията за пясък от "Каята" до Винарско и Вратица
АПИ се похвали със завършеното околовръстно на Камено
Жельо Вардунски: Околовръстното на Камено вече е факт!
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.