Средец
Учредиха сдружение на пчеларите в Средец
TразмерT

Михаил КОЛЕВ


Сдружение на пчеларите бе учредено в Средец. За председател бе избран Пламен Иванов, а до момента в сдружението има 17 пчелари от общината. По думите на Иванов целта на всички в бранша от региона е те да станат по-силни и задружни.

„Преди около 20 години в Средец е имало такова сдружение, но то не е било работещо. Идеята да се обединим възникна миналата година. Искаме да потърсим по-големи пазари, да решим въпроса с ниската изкупна цена на продукцията ни, както и да вземем превантивни мерки спрямо пръсканията, които са голям проблем за всеки един пчелар. Това са нашите краткосрочни планове. За в бъдеще предвиждаме повече идеи, които се надявам, че ще реализираме“, каза той пред вестник „Черноморски фар“.

Пчеларите от Средец вече си имат и свое помещение, което се намира в Зелената къща. „Офисът ни е доста хубав и от голяма полза, благодарни сме на общината и кмета, които приеха много присърце нашата идеята“, допълни Пламен Иванов.

Част от пчеларите се срещнаха с кмета на Средец инж. Иван Жабов вчера, по случай Свети Харалампий - покровител на пчеларите

Сред учредителите на Сдружението е и Иванка Стоева, която е в ролята на секретар. Тя и мъжът й имат два пчелина – един в Средец и един в село Орлинци. Общият брой на кошерите им е над 400. Захваща се с пчеларството, по нейни думи, без да иска и от хоби то се е превърнало като в професия.

„Нямаме претенции, че сме супер големи пчелари. Опитваме се да ги гледаме природосъобразно. За съжаление няма голямо търсене на продукцията ни. Надеждата ми е, че с основаването на това сдружение ще ни се обърне внимание на проблемите. Идеята ни е всички да продаваме нашия мед на общ пазар. Някои споделиха, че ще ходим по фестивали из страната, но според мен е по-добре на събитията, които се организират в община Средец, ние там да представяме продукцията си. Имаме много идеи, просто ни трябва време. В момента подготвяме календара си. Получаваме огромна подкрепа от кмета инж. Иван Жабов“, заяви Стоева пред медията ни.

Част от кошерите на Иванка и нейният съпруг

Тя и колегите й искат по-лесен достъп за пазар на меда им. Одобряват Наредба 26, но не харесват това в нея, че тя много ги ограничава и те могат да продават само малък процент от продукцията си. Друга пречка е и малкото финансиране, което получават от държавата и желаят промяна на субсидирането.

„Субсидията ни трябва да е поне 10 евро или 10 лева. Не можем да си покрием разходите. Тази година в нашите пчелини няма да викаме работници, а сами ще се справяме. Крайно време е да ни се обърне внимание“, коментира още тя.

Една от надеждите за пазар на пчеларите от Средец е Турция, където в побратимената община Визе пчелари от село Голямо Буково вече успяват да изнесат продукцията си по линия на трансграничното сътрудничество между двете страни.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
Тарикати от Средец се изхитриха и влизат по черни пътища в Бургас
Община Средец: Местните данъци и такси се плащат само в кметствата на селата
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.