Любопитно
Учителка от Средец впечатли цяла България с таланта си
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Учителка от Средец успя да впечатли цяла България с таланта си. Иванка Инджова, която е преподавател и заместник-директор в местното СУ „Св. св. Кирил и Методий“, създава фигурки и шахове от моделин. Захваща се с това преди две години съвсем спонтанно. Преди това е изработвала предмети от други материали – гривни и бижута от медна тел, кошници с цветя.

„Започнах съвсем случайно, след като отворих едно пакетче моделин и се възхитих от приятната материя. Много мек и приятен и не цапа. Направих набързо една розичка и я оставих, на сутринта вече беше твърда. Това е първото нещо, което сътворих. Постепенно в главата ми започнаха да навлизат много идеи. Отидох и изкупих всичкия моделин от магазина. На хората им беше интересно, но и донякъде смешно защо го купувам“, казва пред вестник „Черноморски фар“ учителката по български език и литература.

На другия ден тя занася в магазина онова, което е направила – кошничка, изградена от медна тел, а вътре в нея рози от моделин. Всички остават впечатлени от видяното и така се заражда нейната страст, която продължава и до днес.

Първоначално прави само цветя, но в един момент еднообразието й омръзва и започва да мисли за нещо по-интересно, което може да създаде. Захваща се с образа на пчеличката Мая, но го прави с човешки образ.

„От този момент нататък „заваляха“ идеите – започнах да правя хора, предимно жени, защото много ми харесва изработката им. Мога да я украся с много повече детайли, отколкото мъжката фигура. Първо изработвам тялото, което трябва да изсъхне поне ден-два, за да започна да го обличам и го украсявам, да наблегна на всеки детайл. Дрехата я украсявам с различни ширити, брошки“, казва още Инджова.

И тук обаче виждайки, че вече се справя без проблем, решава да премине на друга тематика. С талантливите си ръце оформя сцени, които са на библейска и историческа тематика. Така се стига и до изработката на първия, от общото двата, до момента изваяни от нея шаха. Той предизвиква много голям интерес, като Иванка си обяснява това с факта, че хората за първи път виждат такъв, който да има двойно приложение – освен за разглеждането като изработка, шахът може да се използва и за игра. Представлява Битката при Одрин между Цар Калоян и император Балдуин I. Голямото любопитство и положителните коментари мотивират учителката да създаде втори шах, който отново да е на тема българска история.

Затова тя започва да прави Битката при Онгъла между хан Аспарух и византийския император Константин IV Погонат.

Изходите на шахматните двубои в повечето случаи са по-различни от тези в историческите събития при Одрин и Онгъла. В изработката на шаховете тя има голям помощник в лицето на своята дъщеря Мария, която много обича историята.

Иванка Инджова, заедно със своята дъщеря Мария

„Поставих на нея задачата да ми избере една историческа битка, която да е важна, интересна, за да я пресъздам като шах. След известни колебания тя ми препоръча тези две битки. Помогна ми много, защото исках всичко – снаряжение, дрехи, да отговарят максимално на тогавашните“, добавя жената от Средец.

И при двата исторически шаха й трябва около месец, за да ги направи, а самите дъски са оформени от фибран. От него използвала не само за въпросните два шаха, но и за други миниатюри, пресъздаващи национални празници и герои, както и българския бит и култура. Близките й се шегували, че с толкова много изкупен фибран е можела да санира цялата си къща.

Всичките й идеи за това какво да направи й идват от само себе си, без да планира нещата предварително. Има моменти, в които няма никакви вдъхновения, които да я провокират да създаде нещо от моделина.

„Тези моменти са ми много неприятни, защото чувствам как губя времето си вместо да направя нещо, което да ми хареса. Но след такива периоди винаги имам някакво много силно творческо вдъхновение“, разкрива Инджова.

Никога не й идвало да се откаже. Много хора й се чудят на търпението, което има, за да прави всички тези фигурки, чиято бройка вече е изгубила. Търпението се оправдава от резултата, който вижда после.

„Когато на мен ми харесва това, което правя и видя фигурката, заради която осем часа не съм мръднала от стола – казвам си, че е имало защо. Никога не ми е идвало да хвърля всичко. Напротив, ако нещо не ми се получи в даден момент, спирам, почивам си и продължавам. Може би тази упоритост ми помага да не оставям нещата недовършени“.

До момента не е известно в страната ни да има друг човек, който да твори с моделин. Самата Иванка не е намирала подобна информация нито във видеоматериали, нито в статии, откъдето да черпи познания. Мястото, където тя твори, е в дома й, на малката масичка и столче, пред нощната лампа. Работи основно след приключването на служебните си задължения, както и през почивните дни.

Преди седмица Иванка Инджова откри своя изложба в сградата на БНР-Бургас, откъдето тръгна и големият интерес към заниманието й и всички научиха за нея. Преди това също е получавала предложения за изложба, но винаги е отказвала. Споделя, че го е правила, защото не се е чувствала готова за подобно нещо. Приема го като лично хоби, с което не е необходимо да занимавам останалите.

„Затова имах тази неувереност и не исках да се натрапвам на хората. Аз го правих за себе си и отказвах всякакъв вид изяви и участия. Тогава обаче моите родители, виждайки колко много се трудя, с разочарование ме попитаха: „Защо го правиш, защо продължаваш да се криеш? Ти не правиш нищо лошо. В днешно време се чуват само негативни новини. Покажи таланта си на хората“. Това ме помолиха и мои приятели. Казах им, че при следващото предложение за изложба вече няма да откажа и така се стигна до появата на моите миниатюри в националното радио“.

И докато съвсем логично бе местните журналисти да отразят фигурките на Иванка, които ще останат в сградата на БНР до 3 март включително, то с нея се свързват и редица журналисти от водещите национални медии, които искат да направят материал за нея и хобито й и идват до Бургас и Средец, за да се срещнат с нея. Съвсем искрено преподавателката признава, че е нямала абсолютно никаква представа, че това ще й се случи.

„В един момент даже много се притесних от този интерес, защото се чувствах абсолютно неподготвена. Казвах си – една изложба, какво толкова, едва ли ще има много желаещи, които да отидат и да я видят. За мен е много голяма чест и признание, че много медии и хора оцениха моя труд. В последно време се срещам с изключително много положителни и добронамерени хора, които дават добра оценка на това, което две години съм крила. Това, че виждам тяхното задоволство в погледа, милите думи, които отправят към мен, ми дава основание да си кажа, че си е заслужавала всяка една секунда, отделена за хобито ми“.

Не знае дали ще организира и занапред изложби, тъй като не обича да планува предварително нещата, но казва, че има още много какво да покаже на аудиторията.

Отдавна вече има хора, които искат да закупят двата шаха, интересът е голям. Дали ще ги притежават – все още не е решила. Поръчки има и за изработката на поне 50 шаха, не само на исторически тематики, а кой каквото си е намислил. Не липсват и по-любопитни предложения, като сред тях е и шах, който да изобразява нашумелия сериал „Игра на тронове“. Целта й е да създава не с комерсиална цел, а за удоволствие.

Има и интерес от хора, които са искали да бъдат научени на този занаят, но в момента, в който отидат при Иванка и видят тя какво прави, категорично отказват, защото нямали здрави нерви за подобна дейност. Единственият човек, който се опитва да работи подобно на нея, това е дъщеря й. Трудно й е да се справя с облеклото, но пък рисунките на шахове, на картините, ги изработва тя, защото рисува по-добре от мен, признава Инджова.

Дължи много на семейството си, защото е убедена, че ако не са били те, е нямало да успее да направи всичко това.

„Помагат ми много. Единствено те бяха през тези 2 години свидетели на това, което излизаше от ръцете ми. Гледат максимално да ми освобождават време и спокойствие, а именно това са нещата, които най-много ми трябват, за да творя. Те са първите хора, които виждат онова, което направя, те са и моето жури. Веднага след като създам нещо, отивам при тях, за да им го покажа. Видя ли очите им, че светват и кажат, че е станало много хубаво, това ме прави доволна и е доказателство, че съм се справила. Без тяхната подкрепа няма как да се случат нещата“, категорична е тя.

Учениците, колегите и съгражданите на Иванка са свикнали да виждат творенията й, тъй като тя ги качва на профила си в социалната мрежа. И там потребители изказват възхищенията си към онова, което тя майстори, като бързо се превръща и във виртуална звезда, която получава множество съобщения и покани за приятелство.

„Не мисля, че заради големия интерес към фигурките ми нещо в мен се е променило. Може би някои хора ме гледат вече по по-различен и странен начин. Даже моите ученици сега забелязват у мен неща, които са били пред очите им още от преди години. Но аз мисля, че всяко чудо ще е за три дни. Онова, което много ме радва е, че успях да развълнувам доста хора и за мен това е достатъчно. То ми казва да продължавам напред и да творя по същия начин, както досега“, казва още Иванка Инджова.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургазлия доставя продукти от магазина си до домовете на нуждаещи се
Любомир от Бургас е спокоен, че ще помага на семейството си от Германия
Какво ще бъде времето през уикенда?
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.