Любопитно
Учени: Малко вероятно е да се заразим с коронавирус в морето
TразмерT

Заразяването с коронавирус по време на къпане в морска вода, както и при посещението на басейни и спа, e малко вероятно. Това твърдят учените от Висшия съвет за научни изследвания на Испания (CSIC), цитирани от БГНЕС.

Авторите на изследването посочват, че солта, присъстваща в морската вода, и химикалите за дезинфекция в басейните допринасят за деактивирането на вируса. В допълнение се посочва, че в сауните и парните бани, където се поддържат температури над 60 градуса, вирусът не може да оцелее.

Въпреки това в реки, езера, сладководни и необработени химически води вероятността вирусът да остане жив е по-голяма и затова при посещението им трябва да се вземат крайни предпазни мерки.

Учените отбелязаха, че опасността от заразяване с коронавирус може да е по-вероятно на сушата - на плажа или около басейна. Авторите на изследването обаче предполагат, че комбинираният ефект на морската сол, слънчевата ултравиолетова радиация и високата температура, до която се нагрява пясъка, също могат да унищожат вируса.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Скромно начало бележи почитта към светите братя в Бургас
Очаква ни слънчев ден с леки превалявания
Абитуриентка сбъдна мечтата си във време на пандемия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.