Крими
Убиец жали присъда, роднини излизат на протест
TразмерT

Владимир Колев трябва да лежи 17 години за смъртта на Евелин Дуков

 

Георги РУСИНОВ

 

Осъденият за убийството на велосипедиста Евелин Дуков – Владимир Колев ще обжалва присъдата на Окръжен съд – Бургас пред Апелативния в града. Инцидентът е от 3 декември 2017-а. Тогава посред бял ден Колев се метнал мъртвопиян в автомобила си „Опел“, като малко по-късно помете 33-годишния велосипедист на улица „Трети март“ в Приморско. Тогава Колев шофира с висока скорост, а след удара дори не спря да помогне на младия мъж и избяга от местопрестъплението. По-късно бе заловен, а дрегерът показа 2.7 промила алкохол в кръвта на софиянеца.

По време на цялото дело, той твърдеше, че не той е шофирал и че някой друг е бил зад волана, колата не се била заключвала и палела със стартер. Освен това софиянецът на няколко пъти се опитва да се изкарва, че страда от някакво заболяване, тъй като бил удрян в главата с брадва. В крайна сметка обаче съдия Ангел Гагашев наложи тежката присъда от 17 години затвор за Колев. Това до момента е и най-високата присъда, давана за причинена смърт на пътя в България.

Репортер на „Черноморски фар“ разговаря със сестрата на починалия Евелин – Даниела Анастасова. Тя потвърди, че семейството и приятелите на брат й вече знаят за делото в Апелативен съд – Бургас и се готвят за него.

„Определено ще се съберем пак приятели и роднини и ще продължим с протестите. Това, което ние можем да направим, ще направим“, каза тя.

Даниела заяви, че очаква присъдата на убиеца на брат й да бъде потвърдена и на втора инстанция.

„Ще се борим. Очакваме и Апелативен съд – Бургас да потвърди присъдата. Мотивите излязоха в края на юни и той е решил да обжалва. От съда ни посочиха 1-ви октомври като дата“, продължи тя.

Почти две години след кончината на Евелин, семейството му създаде фондация на негово име. Целта е да помагат в борбата срещу пътния травматизъм.

„Първата кампания бе за събиране на средства за закупуването на светлоотразителни екипи на децата от Велоклуб „Царево“. Направихме една кампания „Спри, аз съм бъдещето“ с подкрепата на Общината и Полицията за първия учебен ден. Влязохме в 1-ви и 2-ри клас, където проведохме инструктажи на децата за безопасността на движението. Очакваме да влезем и в 3-ти и 4-ти клас. На 1 ноември организираме официално откриването на фондацията. Замисляме едно събитие, пак с деца свързано. Декември ще имаме благотворително колоездене Царево – Приморско, като средствата от тази кампания ще бъдат дарени на КАТ-Царево за закупуване на тестове и дрегери за наркотици. През октомври ще имаме среща и с автора на книгата „Останете живи“ Георги Стоянов“, заяви Даниела.

Тя посочи, че вече ги търсят и от други училища във връзка с провеждането на превантивни кампании. Самата тя смята, че в бъдеще дейността на фондацията може да се разшири до ниво област, а не само в Приморско и Царево.

Семейството на Евелин и приятели бяха входирали законопроект за по-строги наказания за шофьори, причинили смърт под влиянието на алкохол и наркотици. Проектът получи голяма подкрепа от Общински съвет – Царево и бургаските депутати, които го внесоха и в Парламента. Последно обаче семейството е получило становище на ВСС, с което заявяват, че не приемат законопроекта.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Окръжен съд - Бургас с подробни мотиви за прекратяване на делото за разрушената дюна
Атанас от Карнобат, който прегази братовчедка си на сватба, иска по-лека присъда
Жена падна в автобус, други две бяха блъснати докато пресичат
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.