Камено
Църквата против изграждане на крематориум в Камено
TразмерT

Сливенската митрополия излезе с официално становище по повод идеята в  Община Камено да се изгради  крематориум с  7000 кремации годишно.Писмото е изпратено до кмета Жельо Вардунски от митрополит Йоаникий.

Да припомним, че Община Камено има възможност да привлече рекордна за региона инвестиция от 8 милиона лева. Проектът предвижда изграждането на модерен "зелен" крематориум и стопански блок към него. Проектът ще се реализира от фирма „ВОРИК ГРУП” ЕООД гр. Бургас на терен от 15 декара с капацитет на крематориума 7000 кремации годишно, а сградата ще бъде 2000 кв. метра РЗП.

В писмото от митрополията се казва, че от електронните медии са узнали, че в Община Камено е внесен за разглеждане Инвестиционен проект за строеж на крематориум.

В него се казва: „От сътворението на света и до днес всички религии гледат на човешката смърт като ключов момент в човешкото съществуване, като врата за преминаване от временното към вечното битие. Затова и ритуалът на погребението на човека е отражение на вярата и религиозната доктрина на всяко общество. Каква е същността на човека и защо се ражда на тази земя, отговори на тези въпроси дава всяка религия, чрез своята вяра и най вече чрез своя погребален обряд.”

Превеждат се редица примери от православните ритуали и книги, в подкрепа на това, че Православната Църква не може да приеме кремацията , защото уважава човешкото тяло, което- живо или бездиханно- е храм на Светия Дух, част от човешката личност.

„Основен аргумент в полза на кремирането е изцяло в духа на модерното време. Тези, които подкрепят кремирането на мъртвите, трябва да знаят, че изгарянето на мъртвите води до изгаряне на човешкото достойнство. На тях сме длъжни да напомним, че независимо какви съвременни филтриращи системи ще бъдат монтирани в крематориума, при изгарянето на човешкото тяло, особено на болните от рак, които са приемали радиофармацевтици и са преминали през лъчетерапия, се отделят вредни радиоактивни частици, които попадат във въздуха, който всички ние дишаме. Според специалисти , извършили проверка на пещи, вакумни филтри към тях и трошачки на кости показала, че те са поели същото радиоактивно вещество, което е било използвано при терапията на болните, което може да бъди вдишвано от служителите в крематориумите и от живеещите в близката околност.

Друг въпрос, на който търсим отговор е и този- каква е съдбата на биологичния материал след изгарянето, защото е явно, че в малките урни е сложено минимално количество прах от костите”, се казва още в писмото.

В края на писмото Дядо Йоаникий се обръща към кмета на Кавено: „Уважаеми Г-н Вардунски, с искрена загриженост за бъдещата съдба на поверените ми от Бога православни християни се обръщаме към Вас и членовете на Общинския съвет, да отклоните това ненужно и вредно инвестиционно предложение на фирма „ВОРИК ГРУП” ЕООД гр. Бургас за жителите, не само на Община Камено, но и съседните до нея общини.

Това наше становище се подкрепя и от жителите на гр. Камено видно от подписката, 400 от които са против крематориума , а 170 за.”

В отговор на пространното писмо от Сливенска митрополия изразяващо становището против изграждането на модерния крематориум, кметът Жельо Вардунски отговаря: „Ваше Високопреосвещенство,

Прекланям се пред Вашата институция и решенията, които взема единствено и само в доброто на миряните. Искам обаче да Ви уверя, че аз като кмет на Община Камено нямам законовите правомощия да влияя на развитието на частни инвестиционни намерения, даже и върху инвестиционното намерение за строителството на КРЕМАТОРИУМ в землището на гр. Камено.

Общинският съвет е органът, който би разрешил или отхвърлил решението за изграждане на ПУП към конкретното инвестиционно намерение. В тази връзка вие трябва да се обърнете към общинските съветници от всички представени партии. Общината като институция е изпълнителен орган на решенията на ОС.

Последната инстанция е решението на местните жители, което следва да бъде изразено чрез Обществено обсъждане. Аз по никакъв начин не мога, не искам и няма да влияя на тяхното решение.

Считам, че Вашето обръщение към мен е абсолютно в неправилна посока, а в същото време то влияе и заблуждава жителите на Общината за моите правомощия”.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Спират концесията за пясък от "Каята" до Винарско и Вратица
АПИ се похвали със завършеното околовръстно на Камено
Жельо Вардунски: Околовръстното на Камено вече е факт!
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.