Средец
Църква в средецко село посрещна обновена своята 150-годишнина
TразмерT

Агатополският епископ Иеротей, игумен на поморийския манастир „Свети Георги", отслужи Света литургия в храма „Свети Димитър" в средецкото село Светлина. На събитието присъстваха кандидатът за кмет на община Средец от ГЕРБ Иван Жабов, както и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Църквата посрещна своята 150-годишнина обновена. Средства за ремонта на православния храм са дали местни бизнесмени и Община Средец. Представители на Църковното настоятелство връчиха икони и благодарствени писма на дарителите, които със своята щедрост са помогнали за богоугодното дело.

След края на тържествената служба, Агатополският епископ Иеротей освети завършения преди броени дни паметник, който се издига в центъра на селото в памет на геройски загиналите офицери, сержанти и войници от село Светлина във войните за национално обединение. Средства за неговото изграждане са отпуснати от Министерството на отбраната по молба на Община Средец, както и от частни дарители и общественици.

Лъвът, който се издига върху паметника, е дарение от Дора Патрикова - съпруга на покойния легендарен състезател по борба Янчо Патриков, който е роден в село Светлина.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ремонти по четвъртокласната пътна мрежа ще има в Средец
Раздадоха маски на пенсионери в Средец
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.