Созопол
Търсят виновника за изплувалата тръба карай „Златна рибка“
TразмерT

Дона МИТЕВА

Опасност от еко инцидент в Община Созопол няма. "Тръбата, излязла от морето на плажа на къмпинг "Златна рибка", е обследвана и премахната. Тя вече не е на брега - отстранена е от изпълнителите на проекта“, успокоиха от пресцентъра на Община Созопол. Водата, изливаща се в морето е чиста. Пречиствателната станция работи и от тръбата излизат пречистени води.

За поредният еко инцидент стана ясно от снимки в социалната мрежа. Жител на Созопол сподели новината и в националните телевизии, сравнявайки тръбата с чудовището от Лох Нес. Не закъсняха и коментарите.

На 20 януари е констатирано наличието на компроментиран участък от дълбокоморското заустване. Пръв е вижда тръбата с дължина около 45 метра началника на пречиствателната станция.

След проверка е установено, че това са последните метри от заустването. Окъсването най-вероятно е между последните две камбани.

Проведена е  работна среща, по инициатива на кмета Тихомир Янакиев, с представители на изпълнителя на  интегрирания проект за водния цикъл на общината – „ДЗЗД – Созопол 2013“. Това е фирмата подизпълнител.

Тепърва предстои да се изясни кой е виновен – дали от  страна на проектанта или изпълнителя или пък строителният надзор си е премълчал нещо. Има съмнения, че проблемът е от по-ранен етап.

 От общината успокояват, че всички съпътстващи проекта строителни дейности са в гаранция и ремонтът ще бъде за сметка на фирмите -изпълнители. Има изготвен доклад, който още не е на разположение в Общината.

Главболгарстрой е изпълнителят на проекта, като е използвал подизпълнители за отделните дейности.

„Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – I ЕТАП” е на стойност над 75 млн.лв.Той бе широко рекламиран от администрацията на Панайот Рейзи като един от успешните проекти на община Созопол. За реализацията му са похарчени над 58 млн. лв. от ЕС, повече от14 500 000 лв. от държавния бюджет и над  2 300 000 лв. от бюджета на Община Созопол, сочи справка.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Вижте как заседава днес Общинският съвет в Созопол
Общинският съвет в Созопол ще проведе редовно заседание при засилени мерки за превенция
Протест затрудни движението в посока Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.