Созопол
Търсят нов терен на депото за строителни отпадъци в Атия
TразмерT

Със своя заповед кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев спря изграждането на депото за строителни отпадъци, земни маси и инертни материали в землището на село Атия.

Градоначалникът е възложил на общинските специалисти да бъде търсен нов терен, където да бъдат съхранявани и третирани строителните отпадъци съгласно Закона за управление на отпадъците и Закона за устройство на територията.

Началникът на отдел "УТКРВП" към община Созопол е длъжен до 22 ноември да представи предложения за имоти общинска собственост, за които е допустимо откриването на процедури по преотреждането на земеделска земя или горски имот за изграждане на депото.

След изтичане на срока ще бъдат обявени и датите за обществено обсъждане на новите терени. Ще започне и подготовката на процедурите по изпълнение на изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие.

Документите, които биха дали старт на изграждането на депото, бяха представени от общински служители за подпис от кмета на община Созопол в първия му работен ден - 6 ноември. Бе направен опит за внушение, че отказът му ще доведе до милионна финансова санкция за общината. Въпреки това Тихомир Янакиев отказа и потърси юридически мотиви за решението си.

Изграждането на депото за строителни отпадъци и методът за обработката им чрез фракинг предизвика протести на жителите на селото. В акциите на недоволство те бяха подкрепени от жителите на Черноморец и Присад.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Вижте как заседава днес Общинският съвет в Созопол
Общинският съвет в Созопол ще проведе редовно заседание при засилени мерки за превенция
Протест затрудни движението в посока Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.