Бизнес
Търси се личен готвач
TразмерT

Дона МИТЕВА

„Семейство в Слънчев бряг търси да наеме за дома си личен готвач“. Това гласи обява, публикувана наскоро в един от специализираните сайтове за обяви. „Работата се състои в приготвяне на храна за семейството, съобразено с неговите вкусове и изисквания; опитът и познанията с вегетарианска кухня и здравословен начин на хранене са от голямо предимство; опитът като личен готвач и/или в реномирани ресторанти в България и чужбина е задължително изискване;“, гласи описанието на изискванията към бъдещия личен готвач. Екзотичната част от претенцията към шефа е, че онзи, който кандидатства за позицията, трябва да има възможност за пътувания и дълги командировки.  Работата е постоянна, като зимните месеци семейството прекарва в чужбина, а през останалото време в затворен комплекс в Слънчев бряг, обяснява бъдещият работодател.

За разлика от много други обяви, тук е посочена и предлаганата заплата, която ще се получава при подписване на постоянен трудов договор и тя е в размер на 3000 лева. В нея още е уточнено, че разходите по командировките са за сметка на работодателя.

От бърза справка отново сред обявите, в които се търси готвач, поне в онези, в които има обявена заплата, става ясно, че предлаганите пари за позицията в заведение  варират от 1100 до към 1600лева. Като в повечето от случаите възнаграждението не е обявено. Далеч повече пари се предлагат за  персонал на кораби – речни и  морски круизни. Там се плаща в евро и заплатите са от  1850 до  3500.

При разглеждане на обявите за готвачи прави впечатление, че работодателите от региона още не са се активирали за летния сезон. Те или разчитат на това, че са си запазили шеф-готвачите през зимата, плащайки им заплата, или пък  по тяхна преценка е още рано да се мисли за активния летен сезон. Повече обяви за тази професия има пуснати за Северното Черноморие, отколкото тук, на юг.

Същевременно, чрез системата на Агенцията по заетостта за работа в чужбина – Eures, в момента се търсят готвачи за Германия. Също така и обслужващ персонал в кухня. Обявите изтичат на осми март. А обявените заплати са в размер  на 1600 - 2100 евро. Единствената сериозна претенция е, че трябва да се знае немски на приемливо ниво.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
По-малко да е намесата на държавата в бизнеса, искат хотелиери
Продажбата на е-винетките е временно затруднена
Братя Найденови, известни като Цеките, плащат редовно данъците си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.