Любопитно
Стотици се редиха на опашка, за да видят изложбата на Тутанкамон
TразмерT

Пред Операта посетителите опитаха и египетска кухня

 

Жаклин НОТЕВА

 

В сряда вечерта, пространството пред Операта в Бургас се изпълни със стотици желаещи да посетят гостуващата изложба „Тутанкамон – една недовършена любовна история“, която за първи път е в България. Една от причините за големия интерес бяха и намалените билети. Ученици и пенсионери влизаха срещу 5 лева, възрастните срещу 8, а за деца до 7 години посещението бе безплатно.

Този жест към бургазлии и гостите на града бе по повод тематичната „Вечер на Египет“, която се проведе в деня. Тя е част от новия общински летен фестивал „Заедно в Бургас“, който вече ни срещна с културата и кулинарията на Южна Корея, Италия, Португалия, Русия и Армения.

Посетителите видяха демонстрации на приготвянето на знакови ястия от египетската кухня, представени от шеф Махмуд Ал Байруми, участник в четвъртия сезон на MasterChef. Хората успяха да опитат от вкусните: кушари (ориз, леща, макарони с чеснов доматен сос и чипс от лук), традиционния фалафел и балях (бонбони с фурми).

Египетската вечер продължи с много изненади, сред които лекции и кино. Именно с филмови прожекции завърши програмата за деня. Посетителите се запознаха чрез магията на киното с многообразието на древната египетска култура. Събитията бяха уважени от Негово Превъзходителство Моайад Фаталах Елдали - посланик на Арабска Република Египет в България, от кмета Димитър Николов и други видни бургаски фигури от политическия и обществения живот.

Изложбата е в Бургас до 30 септември, като работното й време е всеки ден от 10:00 до 22:00 часа в Операта.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Цъфнала слива докара пролетта в Меден рудник
Съвременната Баба Марта: Правенето на мартеници е терапия
Днес е Месни заговезни, от утре се пости
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.