Средец
Стотици почетоха паметта на Петко Росен
TразмерT

Стотици жители на община Средец и тракийци от Тракийско дружество „Странджа“ - Бургас се събраха в странджанското село Росеново, за да се преклонят пред паметта на българския писател, общественик и деец на ВМОРО Петко Росен. Тази година се навършват 75 години от неговата кончина. Организатори на събитието бяха Община Средец, средецкото тракийско дружество „Лазо Лазов“ и бургаското Тракийско дружество „Странджа“.

В двора на местната църква „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужена панихида, след което се поднесоха венци и цветя пред паметника, посветен на писателя и на тракийските бежанци от село Ковчас (днес в територията на Турция), основали днешното село Росеново. Величественият паметник е съграден преди години от родолюбивия бизнесмен Атанас Зайков, който бе и един от дарителите на курбана, раздаден за случая на всички присъстващи.

Програмата продължи с музикално-поетичен рецитал „Странджанска сюита“, изпълнена от тракийците от град Средец с ръководител Радка Стоянова, от фолклорна група „Шарена китка“ при клуб „Златна есен“ - Меден рудник, Танцов състав при клуб „Св. Николай Чудотворец“ и фолклорната група при клуб „Миньор“ от квартал „Черно море“.

Събитието бе уважено и от кмета на Община Средец инж. Иван Жабов. В подготовката и провеждането неуморен труд положиха кметският наместник Жана Гарджева и клисарката на църквата в село Росеново Радка Николова. Денят завърши с изпълнения на странджанския народен певец Лазар Налбантов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Осветиха пътя за манастира край село Голямо Буково
Контактните лица на медсестрата от Средец са отрицателни за COVID-19
Ремонти по четвъртокласната пътна мрежа ще има в Средец
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.