Средец
Средец връща славата си на производител на плодове и зеленчуци
TразмерT

Разкрито е ново предприятие - модерна сушилня по Оперативна програма за развитие на селските райони

Зареждат сладкарската и сладоледена промишленост със сушени сливи от района

Силвия ШАТЪРОВА

Средец ще си върне славата на производител на плодове, зеленчуци и на картата на овощарството, в района вече работи модерна сушилна за сини сливи. Тя е на мястото на бивше предприятие за сушене на пипер над града. Преди години Средец е бил главен производител на ягоди и пипер, като сушенето на червен пипер е ставало по естествени условия, новото производство е модерно, инвестицията е над 5 милиона лева със средства по ОП „Развитие на селските райони“, като 50% е съфинансирането. Инвестицията е предприятие за преработка на плодове и зеленчуци, в момента проектът е преустройство и реконструкция на съществуващо предприятие, изграждане на допълнителни капацитети.

Изграждането на базата е започнало през април тази година, като в момента върви първата кампания по сушене на сини сливи. Изкупува се продукция от района, но заради огромния капацитет се търси и такава от Пловдив, Шумен, Сливен.
 

 „Първата причина да е в Средец е чисто географска - това е подходящ район за процес „Сушене“, с много малко валежи, добра температура през цялата година и голям сезон за сушене. Това е средище на земеделски райони, които са около Средец, в равни разстояния, има големи градини, имаме доставчици на равноотдалечени разстояния“, разказва Милена Доброванова - ръководител на производството.

Първата фаза е пред приключване, изградени са 12 тунела за сушене с капацитет над 20 тона на денонощие на всяка една от тях. Продукцията влиза в скари в тунелите за сушене, 24 часа е самият процес, по електронен път се наблюдава температура и влажност, съотношението в захарите, след процеса се завиват в торби и след около два месеца е готов продуктът. Костилката се маха в един следващ етап, след рехидратация. При 75 градуса се сушат плодовете.

На втория етап ще бъде изградена административна сграда, шоурум, санитарно-битов комплекс, както складова база и още 6 тунела за сушене, а изграждането на цялата инвестиция предстои да приключи до два месеца.
Продукцията е предназначена за българския пазар и за експорт, но не за директна консумация, а да зарежда сладкарската и сладоледена промишленост, както и за конфитюри, джемове, продължава Доброванова. В Европа в момента върви тенденция към използването на натурални продукти точно в този вид хранително-вкусова промишленост. Този тренд в храненето все повече нараства, казва Доброванова.

До края на тази година ще има още една кампания по сушене на плодове, а напролет се очаква да започне производството по сушене на зеленчуци.

Според прогнозите над 1000 тона ще е преработката тази година, а догодина от предприятието имат амбиция да се превърнат в компанията с най-голям капацитет. Тази година не е била най-добрата от към реколта за сливи, заради градушките и замръзването на плодните дръвчета, по-малка е реколтата, а за сушенето се използват по-селектирани плодове, казва още Доброванова.

От предприятието благодарят на Община Средец за партньорството и за осигуряването с работна ръка.

50 души от Средец работят в момента в сушилнята, като половината от тях ще останат на работа постоянно.

 

Инж. Иван Жабов - кмет на Средец:

Фабриката  стимулира жителите на общината да отглеждат овошки 

 

За осем години това е първото предприятие, което се изгражда на територията на община Средец. Искам да благодаря на инвеститора, че е избрал нашата община. Тук е имало съществуваща фабрика, тя е изпълнявала същото предназначение, а инвеститорът е възродил една дейност.

Около района има още терени за производства. Можем да предлагаме условия и за други потенциални производства.

Средец винаги е стоял добре на картата на производствата за зеленчуци и плодове, по-старите хора знаят, че бяхме известни с производството на ягоди.

Това производство ще стимулира и жителите на общината да отглеждат овошки и градини, ще имат реална възможност да продадат своята продукция. Имаме доста сливови градини, всички хора са регистрирани като земеделски производители и по-нататък ще се уточни с инвеститора тяхното изкупуване.

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
Тарикати от Средец се изхитриха и влизат по черни пътища в Бургас
Община Средец: Местните данъци и такси се плащат само в кметствата на селата
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.