Спорт
Спорен договор превръща Нефтохимик в заложник
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Футболният „Нефтохимик“ е поставен в зависимост заради неизгоден договор, научи „Черноморски фар“.

Оказа се, че причината за това е изключително спорен договор между „Нефтохимик“ и фирмата на Митко Събев „Спортс пропърти мениджмънт”, която е собственик на стадион „Ефбет Арена“. Преговорите по него са водили трима оторизирани от Съвета на директорите на „Нефтохимик“ представители – Андрей Рунчев, Анелия Златкова и нейният бизнес партньор Венцислав Цолов. Те са договорили както отношенията със собственика на стадиона за наема на съоръжението, така и втори договор за спонсорство с букмейкърската компания „Efbet“. Интересен факт е, че след направените от тях уговорки, се стига до подписването на двата договора, но без те да бъдат предварително разгледани и одобрени от Съвета на директорите, разбра медията ни.

Според нашата информация във въпросния договор, който е за 5-годишен срок, не фигурират никакви конкретни параметри и суми, които клубът трябва да заплаща всеки месец за ползването на стадиона в комплекс „Лазур“. Наемът се формира от разходите за консумативи, поддръжка и заплати на работници. По този начин от „Спортс пропърти мениджмънт” могат да предоставят на ръководството на клуба всеки месец фактури с различни финансови стойности, без да се аргументират за тях и от „Нефтохимик“ са длъжни да платят, ако искат да продължат да играят в Бургас.

Това породи и съмненията сред членовете на постоянната Комисия по спорт, деца и младежки дейности към Община Бургас, че разходите по стадиона са необосновано високи. Така например за месец януари сметката за изразходван ток на стадиона бе близо 4000 лева, при положение, че там през този период не са се провеждали футболни срещи. Самата община е с най-голяма дял собственост в акциите на „Нефтохимик“ - 80,82%.

„Шейховете“ се завърнаха в Бургас през есента на 2019 година, след като преди това приемаха съперниците си във Втора лига на стадион „Арена Созопол“. Тогава за наем на спортното съоръжение, както единствен „Черноморски фар“ писа, бургазлии плащаха по 2500 лева на среща, сума, която спокойно може да се нарече символична.

Завръщането на бургаския стадион, чието име тогава бе сменено на „Efbet Арена Бургас“, бе оповестено на тържествена пресконференция, на която Анелия Златкова и Андрей Рунчев, в качеството си на водещи преговорите, заедно с представител на Efbet заявиха, че наемът е подсигурен за следващите 5 години. Букмейкърът за онлайн залози бе обявен за основен спонсор на отбора. Според наша информация обаче от „Ефбет“ не са се заели конкретно да заплащат наема на стадиона, а са се обвързали с договор за реклама с клуба, който коректно обслужват.

В договорните отношения между „Ефбет“ и „Нефтохимик“ няма клауза, която да задължава спонсора да поема разходите за наем на стадиона.

При така създалата се ситуация най-успешният бургаски отбор става като заложник пред „Спортс пропърти мениджмънт”. Това прави бъдещето на клуба неясно, колкото неясна е и стойността на следващия месечен наем на за ползване на „Efbet Арена“.

Така всички усилия за стабилизирането на клуба финансово и игрово, както и това той да играе в Бургас, каквото бе желанието на играчи, ръководство и фенове, най-вероятно ще отидат на вятъра, заради меко казано ексцентричните решения на тримата преговарящи.

Вестник „Черноморски фар“ е готов да предостави мнението на всички страни по темата. Очаквайте утре в печатното издание и на електронната ни страница позицията на Андрей Рунчев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаски клуб по водни спортове стартира кампания Аз тренирам вкъщи
Насрочиха нова дата за Европейското по борба в Бургас
Какво е бъдещето на спортните залози по време на Карантина
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.