Айтос
Спокоен изборен ден в Айтос
TразмерT

Селата по-активни от града

 

50 избирателни секции в община Айтос отвориха врати точно в 7.00 часа, общо 26 200 граждани имаха право да гласуват за евродепутати в неделя. Рано сутринта секциите пустееха, нямаше хора и по улиците. До 8.00 часа, в СИК 13 в центъра на града бяха гласували 10 души. Слаба беше избирателната активност и в другите секционни избирателни комисии в центъра, видя „Народен приятел“. До 10 часа, в училището с най-много секции - СУ „Христо Ботев", гласуването също беше вяло. По данни на Общинската администрация, до 9.00 часа в общината бяха гласували общо 5.35% от избирателите.

Айтос се събуди след 10 часа.  В часовете до обяд активността беше по-висока. В 12.30 часа бяха отчетени 17% гласували. След обедната дрямка, към 14.30-15.00 часа, активността отново скочи.

Точно в 10 часа, кметът на Община Айтос Васил Едрев гласува в СИК №10 в Средно училище „Христо Ботев" в Айтос. „За съжаление в тази секция няма машинно гласуване, иначе бих се възползвал", заяви кметът. Пред медиите, градоначалникът каза още, че не се е колебал нито за момент, и е направил най-добрия евроизбор за общината. „Аз съм прагматик -  знам кой може да свърши работа в Европейския парламент, и кой може да бъде полезен на България, на Бургаски регион и на Община Айтос. Доверявам се на хора, които са доказали интереса и грижата си към нашата община и нашите граждани. За мен като кмет е важно кой какво е свършил за Община Айтос и за айтозлии. И кой има силите, възможностите и желанието да работи за развитие на регионите. Дадох гласа си за компетентен, честен и открит човек. Човек, на когото вярвам!", заяви още кметът Васил Едрев пред медиите.

10 секции в града и 3 в селата на община Айтос бяха снабдени с машини за гласуване на изборите за представители на България в Европейския парламент. В СИК №12 в СУ „Христо Ботев" малко преди 10 часа бяха гласували общо 25 избиратели, половината дали гласа си машинно, казаха от комисията. В още две секционни избирателни комисии в същото училище можеше да се гласува машинно. Нямали сме никакъв проблем с машините, потвърдиха и сиковете и служителите от Общинската администрация, които даваха дежурства през целия изборен ден.

Машинно можеха да гласуват и избирателите в СИК 15 в Заседателната зала на Община Айтос. До 13 часа, там машинно бяха гласували едва 18 души. Имаше доста млади хора, които не пожелаха да използват машината, признаха от комисията. Машините почти не бяха използвани и в двете секции в ОУ „Атанас Манчев" - СИК 20 и СИК 21. Другите секции с възможност за машинен вот бяха в бившето училище  „Св.св.Кирил и Методий” - СИК 18 и Клуба на улица „Паркова” 52 - СИК 9.

В три населени места също имаше макар и съвсем малко успешни опити да се гласува машинно - в ОУ „Кирил и Методий" – село Карагеоргиево - СИК 41, в Детска градина – село Чукарка, бившето ОУ „Отец Паисий" - СИК 38. Като цяло избирателната активност в селата беше по-висока.

Към 16.30 часа, в СИК 7 и 8 имаше общо двама желаещи да гласуват, видя „Народен приятел“. По данни от СИК 7, до този час бяха гласували 25% от избирателите по списъка на секцията. Общият процент на гласувалите в община Айтос в този час пък беше 27%.

По-рано, Прокуратурата съобщи, че към 11 часа в неделя са образувани 15 досъдебни производства за престъпления против политическите права, от които едно е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. По разследваните 14 производства, няма привлечени обвиняеми лица, образувани са в районни прокуратури, между които и прокуратурата в Айтос.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Австралиец с айтоски корени дари средства на местните борци
Кметът Васил Едрев предпразнично посети директори на училища
Детските градини в Айтос отварят на 1 юни
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.