Местни избори - 2019
Спецпрокуратурата за арестуваните в Несебър кандидати: Предлагали са по 100 лева за глас
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

По 100 лева за глас са предлагали петимата арестувани кандидати за кметове и общински съветници в община Несебър, стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура в столицата. С обвинение за лидер на организирана престъпна група (ОПГ) се сдоби кандидатът за кмет четвърти мандат Николай Димитров, който е независим. За участие в ОПГ-то обвинения получиха кандидатът за кмет на Свети Влас от „Движение 21“ Атанас Япаджиев и кандидатът за общински съветник от същата партия Константин Лефтеров. Двама кандидати за общински съветници на БСП „За България“ също са обвинени в участие в ОПГ-то - Петър Тодоров и Георги Георгиев.

 „От края на месец август на територията на община Несебър е била създадена организирана престъпна група с цел да върши съгласувано в страната престъпление против политическите права на гражданите. Тези престъпления са свързани с предлагането и даването на имотни облаги с цел да склонят избиратели да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или политическа партия“, каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Говорителят поясни и че в хода на разследването са събрани множество доказателства и са разпитани свидетели, като 7 от тях пред съдия.

„Извършени са обиски на 19 адреса, като са иззети множество веществени доказателства - пари, тефтери, настолни компютри, мобилни телефони, списъци със саморъчно написани имена на гласоподаватели, както и книжа с белезите на агитационни материали. По делото са взети и записи от камери за видеонаблюдение“, каза тя.

Според нея ръководителят на групата е организирал и контролирал действията на участниците, които от своя страна трябвало да организират даването и предлагането на пари на определени избиратели, за да гласуват в тяхна полза.

„Всички участници имали една обща цел, а именно да направят всичко възможно да спечелят изборите. Тази цел можело да бъде постигната според тях чрез купуване на гласове. От доказателствата се установява, че членовете на ОПГ-то осъществявали изборна търговия“, категорична бе Милева.

Говорителят разказа, че около 20 август 2019-а един от членовете на ОПГ-то се срещнал с жител на Свети Влас и му предложил да работи за тях.

„Поискал от него да му осигури най-малко 400 гласа в полза на определени кандидати и определена партия срещу заплащане. Обвиняемият предложил за услугата да му се заплати сумата от 10 000 лева, отделно от това свидетелят следвало да намери още 4 лица, които да играят ролята на отговорници, за което те също щели да получат възнаграждение от 5 хиляди лева и престижна работа. За самите гласоподаватели била определена сума от 100 лева. Участникът в ОПГ-то поискал от свидетеля да му осигури списък с избирателите, за да можело да се проверят хората в списъците, за да се уверят, че вече не били купени от тях. Били намерени отговорници, които от своя страна изготвили списъци с имена на общо 114 гласоподаватели. Те били бедни хора и такива, които желаели да продадат гласовете си. На отговорниците били раздадени визитки, които да раздадат на избирателите. Било им обяснено, че трябвало да ги носят в изборния ден и в тъмната стая да извадят визитките и да погледнат името с цел да не се объркат. При проведени 2 срещи на бензиностанция, един от членовете на ОПГ-то предал на два пъти парична сума на свидетеля, която била предназначена за отговорниците и гласоподаватели. Парите били от банкноти предимно от 50 лева“, обясни тя.

Така по груби сметки сумата е била общо около 70 000 лева. От Спецпрокуратуата обаче обясниха, че с точност не може да се посочи до кой, колко пари са стигнали. Обещаваните длъжности на отговорниците за купуването на гласове били в администрацията.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ето и точните резултати от снощните балотажи
ГЕРБ взе и Китен
Село Дебелт ще има нов кмет
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.