Любопитно
Спас Узунов, фондация Биоразнообразие: Интересът на бургазлии към розовите фламинги е учудващо голям
TразмерT

И тази година розови фламинги решиха да се настанят в Атанасовското езеро край Бургас. От няколко години това е единственото място в България, където красивите птици могат да бъдат наблюдавани. Прави впечатление, че през годините бройката на фламингите, решили да се установят тук, се увеличава. Каква е причината за тяхното пребиваване край морския град, радват ли се на интерес местните и колко розови фламинги има през 2019 година във водния басейн, разкри пред вестник „Черноморски фар“ Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“. На някои от въпросите отговори и неговата колежка Радостина Ценова.

 

Интервю на Михаил КОЛЕВ

- И тази година розови фламинги се настаниха в Атанасовското езеро. Каква е причината те да избират точно това място?

- Те обитават най-вече крайбрежни езера, в които водите са солени и много плитки, с подходяща хранителна база. Понеже всичко това го има на Атанасовско езеро, това е причината те да бъдат тук.

- Имате ли точна информация относно броя им към момента там?

- Тъкмо сега се връщаме от мястото, около 190-200 са.

- Това ли е най-голяма бройка, която е била забелязвана в бургаското езеро?

- Да. През изминалата седмица бяха 194. Това е последната точна цифра, която имаме. Възможно е и да са повече, тъй като те са доста далеч и не се виждат много добре. Няма как да се преброят с точност. Някъде в този диапазон е тяхната бройка.

- Откога край Бургас започнаха да се настаняват тези птици?

- По принцип има информация за фламинго в България от миналия век, но тогава се касае за единични птици. В последните години постепенно започва да се увеличават, например от 3-4 птици през 2014/2015 година, до 12-17 птици, в началото на 2017 година. След това още по-масово да пристигат към 60-70 птици, докато миналата година тяхната бройка мина 100.

- Превръща ли се в тенденция увеличаването на тяхната бройка в Атанасовско езеро?

- Ние не знаем дали това е тенденция. Все още нямаме такива наблюдения, не са извършвани подобни изследвания, за да кажем дали това ще се запази, но вероятно – да, увеличаването им на бройката през следващите години може би ще е факт.

- Има ли интерес от страна на бургазлии и гостите на града към тях?

- Има, да, учудващо голям е интересът. Въпреки че те от екологична гледна точка не представляват кой знае какъв интерес за природата и природозащитниците в България. Но понеже са разпознаваеми, доста ефектни птици, затова предизвикват доста голямо любопитство. Постоянно излизат публикации във вестници, Интернет, телевизиите доста широко отразиха розовите фламинги в Атанасовско езеро.

Постоянно се свързват хора с нас, за да ни питат къде са и как могат да ги видят.

- Днес ще бъде организиран и поход до въпросното място – как възникна идеята за подобно нещо?

Тук повече подробности и яснота внася Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“

- Хората непрекъснато намираха начин да открият телефони, да се обаждат, за да попитат как да стигнат до мястото. Тъй като птиците са на север, в района на резервата, а не на юг, както е било предните години, където е залесена местност и е по-близо до града. Точно това е и малко странно – преди бяха по-лесни за виждане и нямаше такъв интерес, колкото тази година. А сега е по-трудно, защото доста трябва да се повърви пеша, по еднообразен маршрут, за да се видят птиците. Все пак това са живи същества и всичко е доста относително. Онзи ден бяха ходили хора, които не са успели изобщо да видят птиците. Колегата Спас наскоро отново беше ходил и е имало само около 20 фламинги. Вчера бяха на място, но е трудно да се каже днес какво ще е положението. Предизвикателно е и се надяваме хората, които дойдат, да бъдат много мотивирани и изпълнени с желание, защото няма да е лесно. Не е както в зоопарка – да отидеш да погледнеш, да ги видиш на място, тук е по-различно. Трудно е, но пък удоволствието е много голямо. В същото време нашето езеро в момента е богато и на доста други видове птици. Има 3000-4000 розови пеликани, както и много други, надяваме се, че хората ще обърнат и на тях внимание, не само на фламингите.

Това е първи такъв поход, който организираме, искаме да дадем възможност на хората да стигнат до мястото. Разстоянието в една посока е 3 км, става въпрос за черен път, между тръстиките, не е много вълнуващо от тази гледна точка, защото не виждаш езерото. Получавахме всякакви въпроси от хората: „Могат ли да дойдат с детска количка“; „Какво се вижда“; „Има ли трева“; „Има ли кърлежи“. Имаше всякакви запитвания, надяваме се, че всичко ще мине, както трябва.

- Ще има ли и занапред подобни походи, в които хората да могат да се включат и да наблюдават розовите фламинги?

Радостина Ценова: Принципно ние не се занимаваме с подобни дейности. По-скоро причината за тази инициатива сега е заради големия интерес на хората към този вид птици. Нашите партньори от „Зелена Странджа“ се занимават с организирани походи. Затова се възползвахме от тяхното съдействие. Още не сме преценили дали и за в бъдеще ще има подобни походи.

Спас Узунов: Все пак трябва да се уточни, че мястото е резерват, един от най-значимите наши такива, с много голямо биоразнообразие. Така че такива масови прояви не са полезни за биоразнообразието, особено когато става въпрос за размножителен период, какъвто обаче не е сега. Но принципно маршрутът е отворен за индивидуални посещения пешеходно, без съгласуване с РИОСВ. През по-голяма част от годината може да се влезе там. Но не са желателни масови събития, защото естествено птиците доста се притесняват от присъствието на хора.

Радостина Ценова: Тъй като броят на записалите се за похода (б. а. към вчера) е вече над 70 човека, ще разделим групата на части, да не вървим всички заедно, за да можем да намалим фактора безпокойство. Не искаме да има никакви рискове. Предварително ще информираме хората в каква територия навлизат.

- Каква птица е розовото фламинго, кое е най-важното, което трябва да знаем за нея?

Спас Узунов: Това, което трябва да знаем е, че е много тясно свързан вид със солени и суперсолени местообитания. Това е така, защото само там намира своята храна. Храни се с точно определени видове, най-известното от които е солничното раче. Топлолюблив вид е. Такива миграции след размножаването са характерни за него, но явно в последните години обръща посоката на тези миграции и два по-на север, отколкото е нормално. Гнезди на малки купчинки в самите водоеми, издига ги от кал с човката си, върху тях снася яйцата. Розово е, защото порозовява от храната, която съдържа такива сегменти, които оцветяват перата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Слънце и валежи и в началото на юни
Православната църква отбелязва паметта на Св. Емилия
На 1 юни бургаският зоопарк ще е с безплатен вход за деца
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.