Местни избори - 2019
Созопол гони 62% активност
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Балотажът в друга морска община – Созопол преминава малко по-напрегнато. Цяла седмица напрежението вземаше връх. На няколко пъти се появяваха дори случайно заснети видеа от различни предизборни срещи. Нажежено до червено в морската община стана веднага след първия тур, когато започна търсенето на подкрепа за балотажа.

На поправителен излязоха кандидатът на БСП „За България“ Тихомир Янакиев и този на ГЕРБ Красимира Германова. В изборния ден наш екип посети Созопол и Равадиново. В града в две от секциите по обяд бяха преминали точно по 50% от регистрираните избиратели. В читалището, намиращо се в Стария град в едната секция бяха регистрирани 469 избиратели, а в другата 554.

Хората казват, че всичко в града е спокойно, но в селата рано сутринта хората са били изплашени да отидат до урните. Точна причина не бе упомената, но стана ясно, че след като полицията е пристигнала по места, напрежението е поспаднало и жителите са излезли да гласуват. Така например в единствената секция в Равадиново, намираща се в местното кметство в ранния следобед правото си на глас бяха упражнили 57% от избирателите. В друго созополско село – Росен, колеги от бургаски сайт са били посрещнати агресивно от група роми при излизането им от служебния автомобил. След като е подаден сигнал до 112 и полицията пристигнала на място, агресивната група се разотишла.

Запознати с протичането на избори в морската община коментираха, че обикновено ромите изчакват късния следобед и тогава се активизират, за да излязат да гласуват. Част от созополци обаче бяха на мнение, че е време за промяна, без да споменават кого от кандидатите ще подкрепят. Думите им могат да се приемат двузначно, тъй като и Тихомир Янакиев и Красимира Германова са нови лица, а предишният кмет Панайот Рейзи този път бе само водач на листата на СДС, а не кандидат за кметския стол.

„В 21-и век живеем, не може нещата да продължават да се случват с такива манипулации навсякъде. Личи си от тези избори, че някои партии искат да спечелят на всяка цена“, коментира созополчанка.

Община Созопол е сред най-активните от петте, където се избира кмет на община. Към 17:00 часа към урните са отишли 6786 гласоподаватели, като това са 61.51% от всички регистрирани за местния вот. От Общинската избирателна комисия заявиха, че за целия ден има само една постъпила жалба за нарушаване на изборния ден в село Зидарово.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ето и точните резултати от снощните балотажи
ГЕРБ взе и Китен
Село Дебелт ще има нов кмет
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.