Бизнес
Случайният превоз излиза не случайно на протест
TразмерT

Дона МИТЕВА

Министерството на транспорта не ни иска, не ни искат и в Министерството на туризма. Никой не ни обръща внимание. Уж имаме право да работим вече, а няма разписани мерки, за това как да возим екскурзия например. Това обясняват собствениците на автобуси, които са така нареченият „Случаен превоз“. Днес в Бургас, София и другите големи градове на страната те ще протестират с настояването – да бъдат забелязани. Да се създаде работеща мярка за тях.

До протестните действия се стигна след неуспешни опити за диалог с правителството. В серия от писма до кабинета Национално сдружение „Случаен превоз“ настояваше за: безлихвено отсрочване на всички плащания към бюджета, дължими след 13 март 2020 година за период минимум от половин година;  безвъзмездна финансова помощ до 50 000 лв.; безлихвени заеми за оборотни средства от минимум 100 000 лв. с 2 години гратисен период; нисколихвени кредити за оборотни средства и инвестиции на минимум 300 000 лв., припомнят организаторите на протеста.

Членовете на Сдружението в по-голямата си част са микро- и малки предприятия. Техните собственици  са закупили автобуси 1- 2, най-много до 15-20 - с цел предлагане на услуга в туризма. Това е основно препитание за множество семейства. Няма големи  фирми като превозвачите, които се занимават с целогодишно обслужване на определени линии.

„Браншът ни, който се занимава с туристически превоз, създаде това Сдружение на 30 март. Ние осигуряваме трансфера и екскурзиите на туристите в цялата гама – туристите, които пристигат тук и българите, които пътуват в чужбина с автобуси. Министерството на туризма не ни смята за свой подотрасъл, а и Министерството на транспорта, според последните изказвания на министър Желязков - също не ни броят. А реално без нас няма как да се случат голяма гама от услугите в туризма.

На този етап ние нямаме диалог с управляващите. Това ни накара да излезем на протест“, коментира Добромир Симов, координатор на протеста за Бургас.

Мярката 60/ 40 за този вид превозвачи, по тяхна преценка, няма как да сработи. При 0 лв. приход, а само разходи, които не спират – мярката е неприложима, считат от този бранш. Неприложима е и „Иновации и конкурентоспособност“, макар че мнозина са кандидатствали по нея. Тази мярка ще бъде приложима от юли – до тогава от този бранш остават без подпомагане. Обещава се и друга мярка, която евентуално ще тръгне отново юли – август с добавяне на средства за всеки техен служител, ако започнат да работят.

„Кажете ми как ще оцелеем дотогава, тъй като всеки месец си вървят застраховките и другите харчове. Още повече, че сме след зима – ако лятото работят 600 – 700 автобуса, то зимата автобусите, които работят на ден са не повече от 50.

Съгласни сме с всичко: че COVID-19 не засегна само България и само нашия бранш. Но ние нямаме комуникация с управляващите. Като зададохме въпрос на министър Ангелкова, тя ни каза: „Обръщайте се към Желязков“.

Вече имаме колеги, които казват, че много трудно ще започнат да работят. Дай Боже, да тръгне туризмЪТ – кой ще кара туристите от Летището до хотела и обратно, а на екскурзии, развлечения? За хотелите направиха мерки, за ресторантите също… А за нас?

Някои колеги  в момента започнаха да превозват персонал до Слънчев бряг и други курорти – ние нямаме мерки, които да са разписани как да става това. Даже и това го няма. Съветват ни да видим как е в градския транспорт и да прилагаме същите мерки… но нашата дейност е различна. Дори рискуваме да ни спре някой и да ни санкционира, ако тръгне екскурзия, понеже имаме право да работим…“, рисува картината на бранша, който днес изразява своето недоволство по улиците на Бургас по пладне.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Северният плаж в Бургас в конкуренция с Гърция за родния турист
С търговци налагали „такса корона вирус“ ще се разправят от КЗП
Търсят се кадри за новите социални услуги
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.