Местни избори - 2019
Сигнал за купуване на гласове в Слънчев бряг
TразмерT

Вотът в Несебър протича напрегнато

 

Георги РУСИНОВ

 

Източници на „Черноморски фар“ съобщиха, че има подаден сигнал до Районно управление – Несебър за купуване на гласове от голяма партия в Слънчев бряг. В курортния комплекс единственото място, където има избирателни секции е в Гимназията по туризъм „Иван Вазов“.

Наш репортер бе на място малко след като сигналът е подаден в 11:30 часа. Направи впечатление, че още с влизането на входа на гимназията имаше засилено полицейско присъствие за разлика от други секции, които посетихме в деня на вота в общината. По коридорите и секциите вълнението бе не по-малко – застъпници се интересуваха от медийното присъствие, председателят на една от секциите пък се обърна с открито враждебен тон към репортерите, питайки ги какво правят тук и какъв е проблемът.

Опитвайки да разберем повече информация от държавните органи обаче ударихме на камък. От Областна дирекция на МВР-Бургас, където е подаден сигналът обясниха, че Прокуратурата ще отговаря във връзка с всички сигнали в изборния ден. Прокурор Йовита Григорова, говорител на Бургаската прокуратура обаче бе лаконична пред наш репортер. Данни нямало да изнасят в цялата страна в деня на вота. Това щяло да стане след дни. В същото време бяхме уверени от нея, че сайтът на прокуратурата ще има информация свързана с всички досъдебни производства и сигнали до Държавното обвинение. От там поне, от информацията изнесена в национално ниво наистина разбираме, че има един сигнал към Районна прокуратура – Бургас като единствено можем да гадаем дали е същият, за който сме информирани.

Напрежение се усеща и в други секции в деня на вота. Репортер на „Черноморски фар“ видя на място в няколко от секциите в Несебър и Слънчев бряг, че определено акциите, арестите и повдигнатите обвинения на вече шестима кандидати за власт, оказват влияние на хората.

Арестуван бе кандидатът за кмет Николай Димитров, който е сочен от Специализираната прокуратура за лидер на организирана престъпна група(ОПГ). Освен него за участие в групата бяха арестувани и кандидатът за кмет на Свети Влас от „Движение 21“ Атанас Япаджиев и кандидатът за общински съветник от същата партия Константин Лефтеров. Двама кандидати за общински съветници на БСП „За България“ също са обвинени в участие в ОПГ-то - Петър Тодоров и Георги Георгиев. В събота, в деня за размисъл бе арестуван и шестият с повдигнато обвинение за купуване на гласове – Костадин Нищелков, популярен с прякора Динко Пицата. Той стана известен това лято, когато по време на проверка на служители от Инспекцията по труда, в качеството си на общински съветник налетя да се саморазправя с тях в заведението си на плажа.

По обяд в изборния ден, в една от секциите в Стария Несебър активността беше повече от добра – 200 от общо 500-те регистрирани за вот бях дали гласа си. Представители на медиите обаче бяха посрещнати мнително от един от избирателите, който се зачуди какво правели тук и кой им плащал.

Избирателната активност в общината бе висока и в други две секции – тези в СУ „Любен Каравелов“. Там вота си бяха дали 326 от 700 избиратели в едната секция и 300 от 800 в другата.

Във въпросните секции в Слънчев бряг, за където е сигнала, избирателността към обяд също бе доста висока. 220 от 598 бяха гласували в 12-та секция, 288 от 583 в 13-та и 330 от 1000 в най-голямата – 35-та.

Пред секцията в Общинския съвет журналисти бяха посрещнати агресивно от застъпници и председатели с въпросите какво снимат и защо. Намеси се полицай в близост. Дори след като разбраха, че срещу тях са журналисти, местните продължиха да са мнителни.

Из Несебър и Слънчев бряг продължава да има разлепени агитационни материали, а някои от тях дори на по-малко от 50 метра от секциите, което е нарушение. Без потвърдена информация, а просто по слухове, някои несебърци коментираха, че купуването на гласове в селата Кошарица, Тънково и Оризаре е започнало от сутринта.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ето и точните резултати от снощните балотажи
ГЕРБ взе и Китен
Село Дебелт ще има нов кмет
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.