Любопитно
Ще останат ли намръщените служители в историята?
TразмерT

Темата коментират заместник-председателят на ПОДС Снежана Димитрова и директорът „Модернизация на администрацията" в МС Красимир Божанов

 

Тази есен предстоят промени не само в местната власт, но и в отношението на чиновниците към нас, предава Нова ТВ. В Министерския съвет е изработен проект на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация.

По него са работили екипите на двамата вицепремиери Томислав Дончев и Екатерина Захариева и основната разлика, която очакваме да усетим, е готовността на чиновниците да бъдат на наше разположение и да ни отделят колкото време ни е необходимо.

„Кодекс за поведение има откакто има Закон за държавния служител. През 2000 година и през 2004 година бяха приети текстове, които задължават държавните служители да имат любезно отношение и да помагат на гражданите”. Това заяви Снежана Димитрова - заместник-председател на Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС).

„Това, че се появява нов кодекс означава, че има развитие. В световен мащаб настъпват много промени и това предполага и промени в нормите, които изискват държавните служители да изпълняват онова, което обществото очаква от тях”, каза още тя.

Според нея обаче, за да има реална промяна е необходимо да се провеждат и обучения на служителите.

„Механизмът на този кодекс не е такъв, че той самият да съдържа санкции. Санкциите са в закона. Този кодекс представлява общите условия, на които трябва да отговарят държавните служители. Към тях се наслагват техните задължения по длъжностните характеристики. Те описват какво трябва и какво не трябва да прави един служител”, коментира Красимир Божанов - директор „Модернизация на администрацията" в Министерския съвет.

„Събирателното от тези два елемента дава основание при нарушение да се налага дисциплинарна отговорност”, каза още той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Слънце и валежи и в началото на юни
Православната църква отбелязва паметта на Св. Емилия
На 1 юни бургаският зоопарк ще е с безплатен вход за деца
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.