Айтос
Село Дрянковец - новата туристическа дестинация
TразмерT

Зърно като дренки раждала навремето плодородната дрянковска земя

 

Дрянковец е село като другите, но не съвсем. Юнски аромати на липа и рози те посрещат още от табелата. Напролет от всеки двор и от градинките надничат бухнали люляци, през есента пък селският пейзаж пъстрее с хризантеми в различни цветове. И не че има професионални градинари - цялата тази красота е създадена и обгрижвана на доброволчески начела от местните, а вдъхновител на идеята за „цветно село" е кметицата Севие Пехливанова.

Засадените преди четири години от дрянковлии дръвчета и храсти цъфтят и радват окото. А подреденото село и красивата природа вече привличат туристи. Първата Дрянковска къща е винаги пълна с гости, изградена е не с еврофинансиране, а с частни финанси. „Благодарим на собственика, който е винаги готов да отвори вратите на Къщата за селските събития и празници - календарни, християнски и мюсюлмански. Имаме красива природа, интерес за гостите ни е местността Калето. Следващата ми цел е да направим екопътека, заслон и чешма там", поставя си поредната цел Пехливанова.

Все заради интереса към селото, дрянковлии се усетиха, че нямат написана история. Затова в момента се готви специално издание, което да разкаже за миналото на село Казълджик (днес Дрянковец). Според местните краеведи, селото е било административен център с над 1700 жители, повечето от които се занимавали със зърнопроизводство. Произвеждали зърно, едро като дренки, от там и името на селото - Дрянковец.

Кметицата не само мечтае да се знае миналото, но и здраво е стъпила в настоящето, във времето на високите технологии. От месец младите дрянковлии ползват безплатен интернет в две важни точки на селото - около Кметството и в обновената селска градинка в центъра. Първата безжична интернет-връзка функционира по идея на Пехливанова и благодарение на скромните средства на Кметството.

Друга, духовна идея, сега мобилизира местните. Джамия Дрянковец си има, християнският храм обаче е съборен преди години. На мястото на поставената преди десетилетия камбанария вече има проект за нов параклис, който ще се гради не само със средства на Църковното настоятелство, но и с дарения от дрянковлии.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Австралиец с айтоски корени дари средства на местните борци
Кметът Васил Едрев предпразнично посети директори на училища
Детските градини в Айтос отварят на 1 юни
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.