Средец
Със специално знаме група от Средец ще покори Шипка
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Група от около 40 човека от Средец ще отиде до паметника „Шипка“ навръх 3 март. Тя ще бъде водена лично от кмета инж. Иван Жабов. Пътуването ще бъде на 2 март, като присъстващите първо ще посетят забележителностите на Казанлък и ще преспят там. На другия ден рано сутринта започва походът към историческото място. В него ще се включат и децата от средецките клубове по борба и карате, които през изминалата година донесоха множество отличия на града.

„Нашата цел е те да се докоснат до това място, тъй като Шипка е най-важният връх в историята на България. Там е било разковничето на Освобождението на родината ни. Трябва да тачим тази дата и този връх и да се преклоним пред великата саможертва на героите ни, които си дадоха живота, за да бъдем днес свободни и да се наричаме българи. Споменът от героизма не трябва да избледнява и затова сме длъжни да го предадем на децата ни“, заяви пред вестник „Черноморски фар“ инж. Жабов.

За всички пътуващи до Шипка средецчани ще има осигурени трибагреници, а градоначалникът ще развее знамето на община Средец, което му бе подарено от местния алпинист Красимир Жеков. „Флагът е по-специален, тъй като бе развят през 2016 година на връх Монблан (4808 м) – най-високият в Алпите и цяла Западна Европа. Убеден съм, че след като бъде развято на Шипка, това няма да бъде последното му взимане на значими места“, допълни Иван Жабов.

Красимир Жеков със знамето на община Средец на връх Монблан

Инициативата с посещаването на Шипка е част от кампаниите, посветени на 60-годишнината от обявяването на Средец за град.

Програмата за националния ни празник в Средец ще започне в 09:30 часа с издигане на националния флаг на България, както и този на Европейския съюз. След това ще се отслужи молебен за падналите славни герои, а накрая ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча в града.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ремонти по четвъртокласната пътна мрежа ще има в Средец
Раздадоха маски на пенсионери в Средец
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.