Бургас
Съдия Росица Темелкова: Молим гражданите да не тръгват веднага към съда
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Председателят на Окръжен съд – Бургас съдия Росица Темелкова отправи апел към гражданите чрез „Черноморски фар“ да не тръгват веднага към съда. Молбата й идва предвид строгите мерки, по които от 14-и май Съдебната палата в Бургас отново работи.

„Стремежът ни ще е да не се допускат прекалено много хора, за да не стават струпвания пред кабинети и съдебни зали. Опитваме се да осигурим максимална безопасност на нашите служители. Поръчали сме прегради. Призовавам хората да не бързат да идват още първите дни, защото ще са принудени да чакат пред сградата. Вътре няма да допуснем струпване на хора. Няма нужда дело, което ще се гледа през юни да се проверява още от сега в съда“, заяви тя.

Темелкова добави, че е много важно хората да знаят, че няма да бъдат допускани в сградата на съда без предпазни средства – маски и ръкавици.

„При влизане в палатата ще осигурим дезинфектант за ръце. Няма да допускаме хора с някакви външни симптоми на заболявания като кашлица и температура, която ще се мери на входа от охраната“, поясни председателят на Окръжния съд.

В сградата ще бъдат допускани страните по насрочените за деня съдебни заседания – свидетели, адвокати, вещи лица. Организирано е охраната да ги пуска на порции и да е непосредствено преди провеждане на съдебното заседание. През останалото време ще изчакват пред Съдебната палата, за да не влизат всички на куп, става ясно още от думите на Темелкова.

По препоръка на ВСС в сградата е въведено и еднопосочно движение.

„По едно стълбище ще се качват по етажите, а по друго ще слизат. Ще направим указателни табели. Така или иначе съдебната охрана е информирана и те ще насочват гражданите по етажите“, каза още съдията.

Както и досега работата с граждани ще продължи да е на едно гише – всички документи ще се приемат на Регистрация на партера на палатата.

„Целта е да не се качват много хора по етажите. Ще допускаме адвокати до деловодство и канцеларии. Призовавам ги обаче да не тръгнат всички наведнъж да правят справки и да изчакат да преодолеем първоначалния наплив. Разбира се, ако не е спешно. По принцип смятаме да пускаме най-много по двама в канцелария, за да правят справки по дела“, заяви Темелкова.

Журналисти и публика в съдебните зали няма да има. Репортерите, отразяващи делата дори няма да бъдат допускани вътре в сградата.

„Информация ще дава нашето пресаташе, на което е възложено да ви информира след всяко обществено интересно дело, като поддържа с вас връзка по телефон, поща и други начини. Ще се опитаме в рамките на тази извънредна ситуация да не ограничим обществото от информацията, която сме длъжни да даваме“, обясни председателят.

Че драконовските мерки остават показва и фактът, че съдът ще продължи да разглежда чрез видеоконференции всички възможни заседания – мерки за неотклонение, молби за освобождаване и други.

„Идеята на ВСС е някъде до 15 юни да продължат по-строгите мерки на работа, но всичко зависи от това каква ще е епидемичната обстановка. На никого няма да откажем да си види делото, просто правилата ще са строги за всички. Молим за разбиране и спазване на организацията, която сме създали“, завърши съдия Темелкова.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Морското ще си сътрудничи с Военноморското
АПИ: Шофьори, внимавайте на кръстовището за Българово
Скъсаните коленни връзки не са рядкост след месеци обездвижване
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.