Поморие
С много настроение Поморие отбеляза своя празник
TразмерT

Свети Георги Победоносец, чиято памет почитаме днес, е считан за покровител на стадата и овчарите, а от III век – и на войската. Казват още, че светецът е символ на плодородието, бди над посевите, но бди и над Поморие и е патрон на града от 1991 г. насам.

В едноименния местен манастир денят започна с тържествена литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий. Като домакин на патронния празник, от външната сцена на НЧ “Светлина 1939” кметът Иван Алексиев пръв поднесе поздравите си към всички присъстващи.

“Благодаря на вас, моите съграждани, за търпението, подкрепата и усилията, които полагаме всички заедно през годините, за да направим нашия град едно още по-добро място за живеене, по-прекрасен дом за нас, нашите родители и за нашите деца. Нека Св. Георги бди над нас и ни дава сили и увереност да вървим заедно по пътя на успеха”.

Поздрав към жителите и гостите на Поморие отправиха още народният представител Ивелина Василева, заместник-областният управител на Бургас проф. д-р Севдалина Турманова, Агатополски епископ Иеротей и представители на гостуващите делегации от Унгария, Русия, Турция и Гърция. Патронният празник уважиха също народният представител Ася Пеева, заместник-кметът Кунчо Гайдов, съветници от Общински съвет – Поморие и общественици.

В рамките на тържеството председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов поднесе два плакета “Почетен гражданин на Поморие”. Единият плакет бе връчен на председателя на тракийско дружество „Одринска епопея” Елена Мурджева, а вторият – на Александър Чухлев, син на дългогодишния културен деец Маргарита Гюрова, която бе удостоена със званието посмъртно.

Гергьовденската програма завърши с хубави български народни песни в изпълнение на певицата Николина Чакърдъкова и танците на Неврокопския танцов ансамбъл.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Виртуален концерт за 24 май подготвят от ОДК- Поморие
Добра новина за Поморийското езеро! Осигуриха финансиране за опазването му
Обсъдиха мерките за лозаро-винарския сектор в Поморие
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.