Бургас
С 5.5 милиона лева отчуждават имоти за Северната дъга на Бургас
TразмерT

Държавата отпуска пари за ремонти на второкласни и третокласни пътища

 

Георги РУСИНОВ

 

5.5 милиона лева отпусна държавата за изплащане към собствениците на отчуждени имоти заради обхода на Бургас. Това става ясно от решение на Министерски съвет. С него правителството отпусна 50 817 326 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за извършване на дейности предимно по второкласна и третокласна републиканска пътна мрежа.

С част от средствата - 45 317 326 лева, ще бъдат финансирани ремонт на асфалтова настилка, локални ремонти, отводнителни мероприятия, бетонови работи, полагане на нова хидроизолация и подмяна на фуги на съоръжения, ремонт и монтаж на нови ограничителни системи, възстановяване на вертикалната сигнализация, полагане на хоризонтална маркировка, ландшафтно оформяне и други. С изпълнението на тези дейности техническите качества на пътните участъци и съоръженията по тях се привеждат към експлоатационно състояние, отговарящо на съвременните изисквания за безопасност и комфорт на движението.

Голяма част от предвидените за ремонт отсечки са по направления, които са изключително натоварени целогодишно, като Монтана - Лом, Пазарджик - Пловдив, Велинград - Сърница, Сливен - Стара Загора и т.н. Други от обектите са част от туристическите маршрути към българското Черноморие - Добрич - Албена, Карнобат - Бургас и други.

Както „Черноморски фар“ писа преди време причина за забавянето реализацията на обхода бяха именно съдебни дела на собственици на имоти, които обжалваха първоначалното оценяване на земите им. Само за месец областният управител Вълчо Чолаков бе залят със 17 жалби на собственици. В 15 от 17-те дела Административен съд – Бургас повиши стойността на парите, с които земите трябваше да се отчуждят. Освен това държавата се бърка с близо 22 бона, за да плати разноските по изгубените дела. 

Общо отчуждените имоти са 152 на брой, като земеделските територии с предназначение за ниви са болшинство – 126, а имотите в урбанизирана територия – 26.

 

15 милиона отделя Агенция „Пътна инфраструктура“ за обхода

 

Припомняме, че процедурата по реализирането на Северната дъга на Бургас се забави още миналата година, когато имаше обжалване от страна на собственици на парцели, през които ще преминава трасето. Делата обаче са спечелени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Инфраструктурният проект има за цел да изведе транзитния трафик от града и да свърже Северното и Южното Черноморие.

Дължината на отсечката е приблизително 4 километра - директно трасе и два пътни възела с очаквана дължина на връзките около 6 километра. Проектната скорост е 90 км /час. Пътното платно е с габарит Г20, лентите за движение са 2х3.75 м, разделителната ивица - 2 метра, банкетите - 2х1.5 метра.

Началото на трасето е при км 230.700 от път I-9 Сарафово - Бургас, а краят при км 493.550 на път I-6 Ветрен - Бургас.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Дискутираха за финансовата и интернет култура на подрастващите
Бургас се включва в платформа за връщане на българи от чужбина
Димитър Николов за казуса „Хеликон“: Теренът и сградата са изцяло частна собственост, а Община Бургас не притежава дори и милиметър от тях
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.