Любопитно
Рускиня избра да прави домашни сапуни в странджанско село, вместо в Санкт Петербург
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Преди 10 години една рускиня прави важна стъпка в живота си, избирайки да заживее в китното малкотърновско селце Визица, напускайки културната столица на Русия Санкт Петербург. Категорична е, че новият адрес е нейното място и изобщо не съжалява за избора си.

Допреди това тя често е посещавала нашата страна, идвайки предимно на ски в зимните ни курорти, тъй като казва, че е спортуващ човек. Нерядко е пътувала сама, взимайки кола под наем, за да обиколи и види природата и културните забележителности на България. Усещайки, че тук започва да й харесва, малко след това намира и своята половинка в живота. Двамата решават да изберат спокойствието и тишината пред забързания начин на живот. Затова се решават да купят имот и да създадат своя къща в странджанското село.

„Има си и минуси, но със сигурност повече са положителните неща на това да заживееш на село. Тук повече ми харесва, отколкото в Петербург. Да, там също си има своите предимства – културни забележителности, развлечения, но я няма тази тишина, спокойствие. А и настина в Странджа има нещо магическо, което аз също го усещам по този начин“, казва пред вестник „Черноморски фар“ тя.

След като успяват да построят своята къща и вече имат подслон, Яна вече спокойно може да се отдаде на своето хоби – правенето на домашни сапуни. Страстта й датира от над 10 години, като по нейни думи е започнала да се занимава, от една страна случайно, а от друга – не съвсем. Самоук талант е, като се увлича по натурална козметика.

„Винаги си търсех сапун, който лично на мен да ми хареса – натурален,  с естествен аромат. Преди да направя първата си партида, ми отне много време усилена работа - изучих технологията, направих пробни партиди. Много ми помогна, че съм биотехнолог инженер“, споделя Яна.

Прави сапуните по традиционния начин - студен и горещ процес, използван от незапомнени времена. Всяка партида се приготвя и нарязва на ръка, което прави всяко парче сапун уникално само по себе си.

„Когато реших да се преместя да живея от голямата културна столица на Русия - Санкт Петербург в едно малко, спокойно и невероятно красиво място в Странджа, село Визица, мечтата ми да изработвам естествени сапуни стана толкова истинска и близка като самата природа, през която живея“.

Така преди 6 години се появява и нейната работилница, наречена „Зеленика“.

За изработване на натурални ръчно изработени сапуни използва само растителни съставки - висококачествени растителни масла, етерични масла, билки, екстракти, отвари, мед, плодове, сокове.

„Събирам билки и плодове в странджански ливади или ги отглеждам в градината си. Когато създавам рецептите, черпя вдъхновение от всичко около мен. Създаването на рецептата е комбинация от растителни и етерични масла с флорална нотка или търсене на интересна естетическа идея за сапун, комбиниран с ароматен нюанс, е истинско творческо вдъхновение“.

Първо изчислява необходимото съотношение на съставките. След това тества сапуна у дома. Неговото узряване става за период от 4-6 седмици. Яна казва, че  производството му може да се сравни с производството на кашкавал или вино. В „арсенала“ си до момента вече има повече от 25 рецепти, сред които билков сапун, сапун с подправки, мед, мляко, овесени ядки, кафе, плодов сок, горски сапун, бира, вино, глина, сапун с крем.

Казва, че от всички храни и напитки може да бъде направен сапун и намеренията й са да не спира да експериментира, тъй като за нея е любопитно какво може да се получи като краен продукт.

По нейните думи продуктите й действат основно хидратиращо, а само след месец потребителят може да усети разликата по кожата си.

Интерес към домашните й сапуни определено не липсва. Продава продукцията си предимно онлайн по форуми и социални мрежи. За първи път широко приложение домашните сапуни на Яна Николова намират на Фестивала на зелениката, където тя излага своите продукти. Още тогава тя предизвика интерес, но казва, че не го прави с цел бизнес, а по-скоро за удоволствие.

Според нея интересът към ръчно изработения домашен сапун в България се е увеличил значително през последните 2-3 години. Вече в страната ни се е заформила и такава общност, която обменя опит помежду си, предимно във виртуалното пространство.

Огромната разлика между фабричния и ръчен сапун се състои в пречистените качествени скъпоценни масла от (маслини, какао, шеа, бадем, гроздови семки и др).

„Целта не е да се намалят разходите на продукта, а да се запазят полезните свойства на компонентите колкото е възможно по-дълго. Сапунът върху такива суровини не просто се измива, той лекува кожата“, добавя биотехнологът.

В момента на Яна невинаги й остава много свободно време да твори екосапуни, тъй като заедно с мъжа си развиват своята къща за гости в село Визица. Там посетителите могат да видят на място как рускинята работи и при тяхно желание да си купят домашен сапун по избор. Често са и случаите, когато тя прави сапуни и по поръчка, така че това също е опция за онези, които желаят да се сдобият с нейно творение.

И въпреки ангажиментите в сферата на туризма, Яна не смята да занемарява своето хоби, като основното й вдъхновение е природата, нашата българска, от която тя е толкова впечатлена и която със сигурност ще й помогне за направата на нейните бъдещи ръчни сапуни.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаски ученици създадоха видео клип със съвети за предпазване от COVID-19
Наблюдавахме Супер Луната
Кметът Николов към медиците за празника им: Вие сте истинските герои! Поклон пред Вас!
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.