Карнобат
Ромските деца отново са на училище
TразмерT

Дона МИТЕВА

Ромската хистерия в Карнобат е овладяна, съобщиха от общината.  Под 10% общо е отсъствието на ученици от учебни занятия в деня след паниката, когато роми си взеха децата от училища и детски градини от страх, че някой ще им ги отнеме. Има и училища, в които няма нито едно отсъстващо дете. Трудно се установява в момента кой по какви причини отсъства.

„Ситуацията се успокои. Децата се връщат  в училищата и детската градина.  Почти на 100% от тези, които вчера бяха взети по никое време са върнати в клас и в детската градина. Малък е броят на отсъстващите ученици, още по-малък е броят на отсъстващите заради създалата се вчера ситуация. Усилията, които положихме да разговаряме с родителите, дават резултат. Част от тях са се извинили на учителите за поведението си, като са обяснили, че са били притеснени, разтревожени.

В 10 часа в СУ „Христо Ботев“ направихме заседание на комисията по Механизма с представители на  РУО, социално подпомагане, полицията, директори на училища и детски градини. Поканихме и присъстваха на заседанието също и родители от ромската общност“, коментира заместник- кметът на Карнобат Мария Генова. От думите на родителите се е разбрало отново, че напрежението и страхът, че някои ще им отнеме децата, докато са в училище или в детската градина сред ромите, се е създал от постове и призиви в социалната мрежа и от там мълвата се е разнесла от уста на уста.

„Това, което получихме като информация от Районното управление на полицията е, че е образувана  преписка и се работи по установяване на разпространителите на тази информация“, допълни Генова. По преценка на местните хора, разпространяването на слуха е целенасочено, щом е организирано не само в Карнобат, но и в други градове.

Премиерът Бойко Борисов определи ситуацията като втора „Костинбродска афера“ и определи като лъжи заплахите, които са разпространявани, че деца могат да бъдат изведени от семействата им. „Няма нито такава стратегия, нито такова нещо. Идете и вижте кой ги лъже. Виждате, че всичките казват някой го каза. Просто да престанат с тези костинбродски неща. Лъжат хората, мамят ги, плашат ги“, заяви в национален ефир министър-председателят.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Дариха 200 шлема за матурите в Карнобат
Локомотив се запали на гарата в Карнобат
Николай Тишев и Тодор Байчев направиха дарение за МБАЛ Карнобат от името на евродепутата Цветелина Пенкова
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.