Средец
Родственици на Екзарх Антим I живеят в Средец и до днес
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

В Средец още пазят паметта на Екзарх Антим I. Оказа се, че и до днес в града живеят негови родственици, които са се заселили от Лозенград по време и след Балканската война. Родственици на първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия има и в селата Дебелт и Драчево, както и в Бургас, разкри пред вестник „Черноморски фар“ Красимира Костова, директор на Историческия музей в Средец. Според нея е трудно да се каже колко точно са хората, които са роднински свързани с Антим I. Причината е, че повечето от преселилите се в община Средец негови роднини са били момичета и са приели фамилията на своите съпрузи.

„Това, което знаем ние е от останали записки на негова племенница е, че братът на екзарха – Коста и неговите внуци, са живели в Лозенград и по време на военните действия са се движили заедно с войската ни. Първоначално са били настанени в училище в Бургас, което ние не знаем кое е то. Оттам те са били разпределени в селата на сегашната община Средец. Първо те са се заселили в Дебелт, а после това се е случило и в Драчево и Средец. Доста от тях са успели да се реализират като архитекти например “, допълни Костова.

Поради този факт, както и заради 150-годишнината от учредяването на Българската Екзархия в „Геймановата къща“ в Средец бе открита изложбата „Вяра и държавност“, посветена на Екзарх Антим I.

Тя е създадена по инициатива на Народното събрание и с активното съдействие на Държавна агенция “Архиви”, изложбата включва архивни свидетелства на Централен държавен архив, НА на БАН, ЦИАИ, Държавния военноисторически архив – Велико Търново, архивите в Монтана, Враца и Варна, катедралният храм “Св. Вмчк Димитрий” – Видин.

С помощта на документи и снимки авторите на експозицията разказват за трънливия път на духовника, вградил живота си в най-съдбовните мигове на националното ни самоопределяне. Роден в Лозенград с името Атанас Михайлов Чалъков, Антим 1 се замонашва в Хилендарския манастир през 1837. Учи в Цариград, о-в Хиос, Одеса и Духовната академия в Москва. През 1868 става митрополит във Видин и участва в църковните борби, отхвърляйки власта на Цариградската патриаршия. След Априлското въстание работи за информирането на световната общественост и дипломация за тежкото положение на българския народ. Освен като бележит духовник той остава в историята и като държавник, чийто подпис като председател на Учредителното събрание стои под Търновската конституция. Създадена по повод 125 години от кончината на духовника и 135 години от Учредителното събрание, положило начало на българския парламентаризъм, оформлението на изложбата дава възможност тя да бъде представяна многократно, за да пази жива паметта за Антим І.

Изложбата ще остане в Средец до 15 май.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
Тарикати от Средец се изхитриха и влизат по черни пътища в Бургас
Община Средец: Местните данъци и такси се плащат само в кметствата на селата
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.