Бизнес
Рибари - недоволни от топлото време
TразмерT

Дона МИТЕВА

Процесите за формиране на големите пасажи от риба са когато водата в морето изстине. Рибарите очакват с нетърпение този момент. Летните температури в края на септември и началото на октомври не са благоприятни за есенния улов, жалват се те.

 „В момента цацата е едра и се лови в големи количества по Бургаско. В Несебър имаме много добри улови, в Созопол също. Ще я ловим няколко месеца здраво. Започна да излиза чернокопът, има и малко барбун, обаче още чакаме – до десетина дни, да охладнее водата“, обяснява д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ”, подчертавайки, че има много дребна риба, което е показател, че ще дойде и едрата. Сравнено обаче с предходни години, уловът този септември като цяло, ако се изключи цацата и хамсията, е далеч по-слаб.

Преди дни  се  събира УС на Консултативния съвет за Черно море – българските и румънските асоциации. Срещата се проведе в румънския град Констанца. Наред с другите теми, които са обсъждани, от разговорите с рибарите става ясно, че рибата още е пръсната. В момента, в който водата изстине, тя ще се групира на пасажи, и  ще може да се лови.

В момента индустриалният улов е насочен към рапана.

Показателно за това, че вече има риба, е появата на големите джипове с колесарите, които карат надуваеми лодки с извънбордови двигатели. В малките заливи покрай Приморско, Китен, Царево започнат ли да влизат много гумени лодки – значи има риба. „Имало е случаи в един малък залив край Царево да се наброят от 200 до 500 лодки. Видят ли се такива, извън риболовния флот, значи рибата е там“, разказва Йордан Господинов.

Оказва се, че любителите-рибари са страхотна гилдия и се свързват помежду си по телефони, по интернет и за една вечер напълват морето, сочи опитът. Идват от София, Пловдив,  Русе, Стара Загора, за да ловят, сафрид, чернокоп, паламуд – проходните риби, които минават на пасаж и са много гладни и кълват много.

За запалените въдичари обаче сега е моментът да се лови сафрид на чепаре. Зарганът е желана риба за улов за любителите, които мятат въдици от брега, защото той е изключителен хищник и се завира  около брега, за да се храни с дребните рибки, излюпени от цацата. Когато го има е голяма атракция за тези, които ловят, а и за онези, които ги наблюдават, защото кълве много.

Що се касае за това, че непрекъснато се говори, че нашето море се е замърсило и затова например е изчезнала черноморската скумрия, д-р  Господинов е на коренно различно мнение: „Голяма грешка е, от 55-60 година на миналия век, когато е изчезнала скумрията, да се говори, че Черно море се е замърсило. Истината е друга – мегаполисът Истанбул замърси Мраморно море, където скумрията хвърля хайвера си и се произвеждат малките рибки. При нас морето е сравнително чисто, но при нас скумрията не се развъжда, а идва като дребна – да се храни и отново се връща там. Има изградени достатъчно пречиствателни станции. Химическата индустрия на всички държави, чиито реки се вливат в Черно море е почти замряла, така че и замърсяването, което идва от там е по-малко“, разсъждава д-р Господинов. Като доказателство за доброто екологично състояние на Черно море той привежда факта, че България изнася миди от плантациите за Италия, Испания. Сега започват да се продават наши миди и в Северна Ирландия. „Метро – Румъния е пълно с български черни миди от фермите. Има и диви“, подчерта д-р Господинов.

Димитър Янчев от Ченгене скеле също коментира, че се очаква да започне риболовът. „Хората са в готовност. Засега тук-там се хваща дребен сафрид, но още е доста топло, за да има добър сезон. Надяваме се октомври да тръгне рибата“, допълни той.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Разрешават провеждането на конгреси и семинари
Лозарите са разколебани дали да берат „на зелено“
Сушата удари пшеницата в региона
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.