Камено
Ремонтират първия опасен язовир в региона
TразмерT

Язовирът, наречен „До село“, намиращ се на югоизток от село Винарско, община Камено, е сред седемте обекта, на които са започнали реални строителни дейности. Това потвърди заместник-областният управител Владимир Крумов. Първата копка на ремонта е направена вече. Водоемът се намира на метри от автомагистрала „Тракия“, а стената му е пропукана.

Преди време министърът на икономиката Емил Караниколов обяви при отговор на депутатско питане: „Вече имаме започнати строителства. Ще дам и количествено-стойностни сметки. Първият е „До селото“ - това е в Бургаска област, като стойността (без ДДС) е около 1,9 млн. лева.“

„Заедно с областния управител Вълчо Чолаков, имахме среща с шефа на „Монтажи“. Той каза, че започват да го правят“, коментира Крумов. По негови думи, има предвидено да се започне ремонт на още един язовир до лятото.

Останалите 6  язовира, на които текат реални дейности са: „Мънгови ливади" (Хисаря), „Дорука 2" (Асеновград), „Конска" (Брезник), „Баня 3", „Панагюрище 1" (Панагюрище) и „Пазар дере" (Угърчин). Според информация на „Капитал“ общата стойност на тези ремонти е 15.3 млн. лв., като до момента са извършени работи за 2.5 млн. лв.

На този етап са  сключени договори за ремонт и реконструкция на общо 182 язовира. В процес на възлагане е ремонтът на още 58. От министерството уточняват, че възложител е Държавна консолидационна компания, а изпълнител - „Монтажи".

Приетите през 2018 година изменения на Закона за водите дадоха възможност на общините да се отърват от опасните язовири и да ги прехвърлят на държавата. А тя от своя страна се ангажира да им направи ремонти.

За 110  язовира в Бургаска област постъпиха заявки за прехвърляне към Министерство на икономиката. Рекордьор е община Айтос, която подаде документи за 26 язовира. Най-скромни в прехвърлянето към държавата са от Средец. Те предложиха едва три язовира на държавата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Спират концесията за пясък от "Каята" до Винарско и Вратица
АПИ се похвали със завършеното околовръстно на Камено
Жельо Вардунски: Околовръстното на Камено вече е факт!
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.