Бизнес
Работа от дома - от дистрибутори до творци
TразмерT

Дона МИТЕВА

Работа от вкъщи като основно препитание или като допълнителен доход вълнува голяма част от младите бургазлийки.  Една част от тях са в майчинство и отглеждат децата си, а други пък не желаят да зависят от работно време и екипна работа.

Запитване в социалната мрежа, в една от най-ползваните групи от младите дами, събра над 250 коментара, като голяма част от тях са в посока, че пари могат да се изкарат като представител и дистрибутор на определена фирма.

По-сръчните жени дават съвет желаещите да припечелват допълнително да се заемат с ръчно творчество – например рисуване върху текстил или пък изработка на торти от памперси или хартия, направа на мартеници и картички, дори се отива и още по-далеч – домашната изработка на торти. Търсенето на сладките изкушения  е непрекъснато, въпреки че в Бургас забраниха да се черпи в детските градини с торти, от уста на уста се разпространяват имената на майсторките, които ги изработват. Освен това и цената им не е чак толкова голяма, колкото в големите сладкарски вериги. Друг е въпросът за това дали се спазват всички санитарни изисквания и с какви продукти се работи.

Дистрибутирането на козметика е най-често коментираният вариант за допълнителни доходи, където на всичкото отгоре не се изисква и допълнително влагане на лични средства. Моден акцент в момента са продуктите за прочистване на организма, които се предлагат от различни фирми. Сред дамите хвалбите коя печели повече и коя фирма дава по силен „летящ старт“ са много интересни и се получава като детската игра „Кой е по, по, най“, вероятно с основна цел всеки да защити марката, от която изкарва някакви пари.

Има и такива мнения, които попарват добрите очаквания. „Без да обиждам никой, по моя скромен опит и виждания добри доходи от фирми като „Ейвън“, „Орифлейм“, „Тианде“ и т.н. не се изкарват. Израстването в такива фирми е изключително трудно, особено за жена, заангажирана с домакинство и отглеждането на едно, две или повече деца, т.е. реално отнема време да търсиш клиенти, да рекламираш, да реализираш продажби и т.н. За жена в подобна ситуация единствено сигурно и по-надеждно според мен е ако има някакво хоби, талант, да го развие, т.е. да съчетае полезното с приятното в ежедневието от рода на ръчно изработени артикули, тихи книжки, албумчета, аксесоари за различни поводи, изработка на домашни сладкарски изделия, които са доста скъпи, но се ценят и търсят и т.н. Израстването в каталожната индустрия не че е невъзможно, но е изключително трудно и отнемащо време“,отрезвява напъните млада жена. Друга признава, че работа от вкъщи не е мисията невъзможна, но иска много време, труд, постоянство. А за търговията с всякакви козметични продукти или хранителни добавки се изисква не и на последно място и да имаш платежоспособно обкръжение, което да си ги поръчва, защото голяма част от тях са и доста скъпи.

Към заниманията с цел изкарване на пари могат да се добавят и поръчките на дрехи и обувки от модни сайтове в чужбина и тяхната продажба тук, естествено с печалба, през различни сайтове. Има случаи, в които младите дами превръщат жилищата си в своеобразни складове, където държат поредните пратки, пристигнали преди дни.

Дали младите хора не желаят да работят в екип и при определени правила, или това е само начин да се надгражда получаваното възнаграждение от основната работа, е много трудно да се каже. Трудно е да се определи и това до каква степен тези допълнителни начини за печелене на пари не влизат в конфликт със законноустановените норми в страната. Едно е ясно, всеки търси пътища, чрез които да си набавя така необходимите средства за нормален живот.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
БСП-Бургас с предложения за защита на гражданите и бизнеса
Общинска програма за помощ на бизнеса предлагат съветници в Бургас
Срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък е удължен до 30 юни
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.